A saját mozgalmának vezetői sem támogatják Márki-Zay Péter pártalapítását

POLITIKA
2022 május 18., 16:59
comments 23
Márki-Zay Péter 2021- október 17-én Budapesten.
photo_camera Márki-Zay Péter 2021- október 17-én Budapesten. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök-jelöltje hétfőn közölte, hogy Civilek Pártja néven pártot alapít, méghozzá olyan néppártot, amiben elférnének a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is, de jó lenne, ha fiatalok lennének.

Csakhogy Márki-Zay mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségének több tagja is elutasította a pártalapítást.

Nem azért hozták létre az MMM-et, hogy végül párt legyen, Márki-Zay elnök a pártalapításához közgyűlési hozzájárulás nélkül nem használhatja fel sem a mozgalmat vagy a Kossuth Köröket – mondta a HVG-nek Magyar György ügyvéd, az MMM elnökségi és alapító tagja, aki szerint az elnökség egy kivétellel mereven elutasítja Márki-Zay terveit. Magyar szerint nem fogják hagyni, hogy a mozgalmat amortizálják vagy bárki kisajátítsa, és arra biztatja a tagságot, induljon a május végi tisztújításon az elnöki pozícióért. Magyar szerint nincs valós konfrontáció, mert a mozgalom nem párt, a Civilek Pártja név pedig politológiai abszurditás.

Kész Zoltán az Alfahírnek azt mondta: Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálni, van hely a palettán egy új párt vagy szervezet számára, de azt nem Márki-Zay Péternek kell vezetnie, hiszen ő és az ellenzék is súlyos vereséget szenvedett a választáson.

Lukácsi Katalin, az Egységben Magyarországért korábbi egyházpolitikai felelőse sem lép be Márki-Zay pártjába, elsietettnek tartja a pártalapítást, sőt lemondott az MMM elnökségi tagságáról, és nem is indul újra a posztért a májusi tisztújítón.

Üveges Gábor, az MMM elnökségi tagja a HVG-nek szintén azt mondta, hogy nélküle indulhat útjára a Civilek Pártja, az országnak nincs ideje még egy rossz kísérletre. Szerinte a tagság úgy véli, Márki-Zay pártalapításának függetlennek kell lennie a mozgalomtól.

Király Júlia közgazdász, Márki-Zay korábbi gazdasági tanácsadója azt írta a Mandinernek, hogy eddig sem volt se párttag, se politikus, marad „egyszerű tanárember”.

Hadházy Ákos már korábban jelezte, hogy nem csatlakozik a párthoz.

A Direkt36 tegnap jelentkezett egy, az ellenzéki kampány hátterét feltáró cikkel, ami szerint Márki-Zay senkire sem hallgatott, rossz stratégiai döntéseket hozott, nem bírt okos kompromisszumokat kötni és minden apró-cseprő döntésbe belefolyva akadályozta a kampánystáb munkáját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.