Bővül a halállal büntethető bűncselekmények köre Fehéroszországban

külföld
2022 május 18., 14:47

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök jóváhagyta azt a büntetőtörvénykönyv-módosítást, amely szerint a megkísérelt terrorcselekmények is halálbüntetéssel büntethetők, írták szerdán az orosz hírügynökségek. Fehéroroszországban - Európában egyedül - kiszabható halálbüntetés, bár eddig csak emberéletet követelő terrorcselekményekért, brutális vagy többszörös gyilkosságokért szabták ki.

Mostantól azonban a belarusz bíróságok akár azokat az aktivistákat is halálra ítélhetik, akiket a 2020-as elnökválasztást követő tüntetéseken csuktak le és nyilvánítottak terroristának olyan bűntettekért, mint egy rendőrautó felgyújtása, vagy egy ügyész ablakának betörése kővel.

A parlament azóta támogatja a tervezetet, mióta többen is megpróbálták szabotálni a fehérorosz vasúthálózat egyes részeit, hogy megnehezítsék az orosz erők számára az Ukrajnába való átlépést. (Reuters/DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.