Bővül a halállal büntethető bűncselekmények köre Fehéroszországban

külföld
2022 május 18., 14:47
comments 1

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök jóváhagyta azt a büntetőtörvénykönyv-módosítást, amely szerint a megkísérelt terrorcselekmények is halálbüntetéssel büntethetők, írták szerdán az orosz hírügynökségek. Fehéroroszországban - Európában egyedül - kiszabható halálbüntetés, bár eddig csak emberéletet követelő terrorcselekményekért, brutális vagy többszörös gyilkosságokért szabták ki.

Mostantól azonban a belarusz bíróságok akár azokat az aktivistákat is halálra ítélhetik, akiket a 2020-as elnökválasztást követő tüntetéseken csuktak le és nyilvánítottak terroristának olyan bűntettekért, mint egy rendőrautó felgyújtása, vagy egy ügyész ablakának betörése kővel.

A parlament azóta támogatja a tervezetet, mióta többen is megpróbálták szabotálni a fehérorosz vasúthálózat egyes részeit, hogy megnehezítsék az orosz erők számára az Ukrajnába való átlépést. (Reuters/DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt