Elhurcolták a fiát az orosz katonák, két héttel később találta meg a holttestét egy pajtában

május 18., szerda 9:53
11

Nyilvánvaló háborús bűncselekményekről ír Ukrajnáról szóló jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

Összesen 22 kivégzésről, 9 egyéb jogellenes gyilkosságról, 6 feltételezhetően erőszakos elhurcolásról és 7 kínzásról számolnak be, amiket orosz katonák követtek el. További 21 civil lakos értesítette a szervezetet arról, hogy jogtalanul tartották fogva őket embertelen és megalázó körülmények között. A szervezet európai és közép-ázsiai igazgatója visszataszító, törvénytelen és kegyetlen bűncselekményekről beszélt.

A HRW munkatársai egy hónapon keresztül vizsgálódtak Kijev és Csernyihiv környéki falvakban, miután az orosz csapatok kivonultak a térségből. 65 emberrel készítettek interjút, köztük korábbi fogva tartottakkal, túlélőkkel, áldozatok hozzátartózóival és más szemtanúkkal. A beszélgetések mellett fizikai bizonyítékokat gyűjtöttek a bűncselekmények helyszínén, illetve képeket, videókat gyűjtöttek.

Gyászoló nő Bucsában, ahol a HRW korábban tíz gyilkosságot azonosított Fotó: NARCISO CONTRERAS/Anadolu Agency via AFP

Egy édesanya beszámolója szerint például az orosz katonák március 19-én vitték el otthonról 45 éves fiát, miután megtalálták régi katonai dzsekijét. A visszavonulás után, március végén bukkant rá fia holttestére egy pajtában, nagyjából száz méterre a házuktól.

Sokakat koszos, levegőtlen helyiségekben tartottak fogva napokon, heteken keresztül, megfelelő víz- és élelmiszer-ellátás nélkül. Csernyihiv közelében legalább 70 gyerek és további több száz felnőtt ragadt egy iskola pincéjében, ahol 28 napot töltöttek. Alig volt helyük lefeküdni, és kénytelenek voltak vödröt használni vécének, mivel rövid időre sem engedték ki őket a szabadba. Egy hét után már mindenki köhögött, a gyerekek belázasodtak és hánytak. A beszámolók szerint néhányan felfekvésesek lettek az állandó üléstől. Végül tízen haltak meg.

Egy másik, Kijev környéki településen több tucatnyi embert zártak be egy ablakgyár 40 négyzetméteres termébe. A férfiakat megbilincselték, és bekötötték a szemüket.

Az orosz katonák több esetben elektrosokkal és más kínzásokkal igyekeztek információkat szerezni a fogvatartottaktól. „Puskát nyomtak a fejemhez, megtöltötték, és három lövést hallottam„ - mondta egy férfi, akinek bekötötték a szemét. „Hallottam a földre hulló töltényhüvelyeket is, azt hittem, ennyi volt.”

Kilenc esetben bármiféle indok nélkül öltek meg embereket, például március 14-én lelőtték egy 17 éves ikerpár tagjait, valamint 18 éves barátjukat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt