Az Egyesült Államok öt embert vádol azzal, hogy Kínának kémkedtek

külföld
2022 május 19., 13:22

Egy amerikai állampolgár és négy kínai hírszerzőtiszt ellen vádat emeltek az Egyesült Államokban tartózkodó kínai disszidensek, emberi jogi vezetők és demokráciapárti aktivisták elleni kémkedés miatt - közölte szerdán az amerikai igazságügyi minisztérium.

Kínai zászló egy pekingi parkban.
photo_camera Kínai zászló egy pekingi parkban. Fotó: KOKI KATAOKA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A vádirat szerint a New York-i Queensben élő, 73 éves Wang Shujun arra használta fel a kínai diaszpórában és a disszidens közösségekben betöltött státuszát, hogy a kínai állambiztonsági minisztérium nevében információkat gyűjtsön az aktivistákról. A férfit arra utasították, hogy vegye célba a hongkongi demokráciapárti aktivistákat, a tajvani függetlenség szószólóit, valamint ujgur és tibeti aktivistákat. A vádiratban az áll, hogy legalább 2011 óta szolgáltatott információkat Kínának. Wangot március 16-án tartóztatták le, és egy későbbi időpontban állítják bíróság elé. A négy állambiztonsági tisztviselő (Feng He, Jie Ji, Ming Li és Keqing Lu) továbbra is szabadlábon van.

„A vádirat leleplezi és megszakítja a Kínai Népköztársaság egy olyan műveletét, amely az Egyesült Államokban tartózkodó kínai állampolgárok biztonságát és szabadságát fenyegeti demokráciapárti meggyőződésük és megnyilvánulásaik miatt” - mondta Breon Peace, New York keleti körzetének ügyésze.

A washingtoni kínai nagykövetségnek azt közölte a Reutersszel, hogy a kémkedés vádja „merő kitaláció”. „Felszólítjuk az amerikai felet, hogy folytasson tisztességes és törvényes vizsgálatot, kezelje megfelelően a vonatkozó ügyeket, és biztosítsa az érintett kínai állampolgárok törvényes jogait” - írták közleményükben. (NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.