Krasznahorkai László nyerte a Libri irodalmi díjat, Bödőcs Tibor közönségdíjas

irodalom
2022 május 19., 19:26
comments 5

Krasznahorkai László Herscht 07769 című, egy egybefüggő mondatból álló elbeszélése kapta a 2022-es Libri irodalmi díjat, míg a közönségdíjat pedig Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című politikai szatírája nyerte el. A nyertesek 2-2 millió forintot, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Bödőcs Tibor és Krasznahorkai László a 2022-es Libri-díjak átadóján.
photo_camera Bödőcs Tibor és Krasznahorkai László a 2022-es Libri-díjak átadóján. Fotó: Libri

A 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. A hazai kulturális élet 189 képviselője tett javaslatot, hogy a 2021-ban megjelent alkotások közül melyik könyvekből válasszon a szakmai zsűri, illetve melyekre szavazzon a közönség.

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak. Krasznahorkai győztes művét Károlyi Csaba irodalomkritikus méltatta, aki kiemelte, hogy a Herscht 07769 egy regény, amelyben a kisemberek leghétköznapibb sorsa érintkezik a világmindenség fizikájával és zenéjével, és amelyben az emberek élete nem ér többet, mint a farkasoké. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.