Matolcsy is bejelentette, hogy vannak ötletei a megbillent magyar gazdasági helyzet javítására

gazdaság
2022 május 19., 12:28
comments 19

Bár soha nem volt a kormányban annyi gazdasággal foglalkozó miniszter, mint amennyi majd a most lesz, a Magyar Nemzeti Bank élén álló Matolcsy György is jelezte gyorsan, hogy ő is a pályán van.

A jegybankelnök csütörtökön mutatta be a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja nevet viselő programjavaslatát. Amit kiválóan össze lehet hasonlítani a gazdaságfejlesztési miniszterjelölt, Nagy Márton tegnapi, a parlament gazdasági bizottsága előtt bemutatott prezentációjával.

link Forrás

Matolcsy helyzetértékelése a gazdaság helyzetéről az, hogy megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan, a folyó fizetési mérleg emelkedő hiányt mutat. Mindezek miatt olyan, az inflációval is súlyosbított kockázat alakult ki, hogy az ország elveszítheti a következő éveket, és veszélybe került az előző évtized felzárkózása.

Az előző évtizedben a növekedés egyensúly mellett valósult meg. Matolcsy szerint el kell ismerni, hogy a korábbi sikerképlet felbomlott. Megmaradt ugyan a növekedés, de nincs egyensúly. El kell ismerni, hogy a korábbi sikerképlet felbomlott - közölte a jegybankelnök, aki szerint a képlet helyreállítása nélkül nem lehetünk sikeresek.

Hitelalapú válságkezelés volt és van Magyarországon - mondta Matolcsy. Csakhogy magánhitelek mellett az állam hitelei is nőttek. A magyar állam a válságkezelésre jelentős költségvetési hiányt vállalva, komoly hitelt vett fel. Mindent amit arra költöttünk, hogy helyreálljunk, hitelből tettük és ezt vissza kell fizetni. Az MNB egyetértett mindent fogyasztást, beruházást ösztönző válságkezeléssel, de most kell megfizetni a válságkezelés árát - hangsúlyozta a novekedes.hu beszámolója szerint.

Fenyeget minket az ikerdeficit, amely nagy mértékű költségvetési hiány és a fizetési mérleg hiány együttesével jár. Ez Matolcsy szerint nem engedhető meg, szükség van Magyar Modell 2.0-ra.

Mint mondta, Magyaroszág letért a lengyel-magyar közös felzárkózási útról. A lengyelek kedvezőbb helyzetben vannak a költségvetési egyenleg, az államadósság ráta, a folyó fizetési mérleg és tőkeberáamlás tekintetében. Elhúztak mellettünk, a mi számaink érdemben rosszabbak - vélte a jegybankelnök.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.