Saját kutyái marcangolták szét az argentin rendőrt, aki egy rendőri erőszak-ügy miatt volt házi őrizetben

külföld
2022 május 19., 20:26

Saját kutyái támadtak rá, belehalt a sérüléseibe Claudio Martínez argentin rendőr, aki egy 2019-es rendőri erőszak-ügy miatt volt házi őrizetben.

Az argentin sajtóban monte-i mészárlásként elhíresült eset 2019. május 20-án történt. A rendőrök egy autós üldözés során - az ügyészek szerint megalapozott indok nélkül - többször rálőttek egy Fiatra, amely a lövések miatt belerohant egy parkoló trailerbe. Az autóban egy fiatal felnőtt és négy tinédzser utazott, az ütközést csak az egyik fiú élte túl.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki, 24 rendőrt tartóztattak le miatta, akik valamilyen módon érintettek voltak az ügyben vagy segítettek eltussolni azt.

Az eltussolók egyike volt Claudio Martínez, az egyik legmagasabb rangú letartóztatott rendőr. A házi őrizetben lévő férfi több rottweilert is tartott otthonában, egyikük azonban rátámadt, és olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy kórházba kellett szállítani Martínezt. Május 10-én a sebei okozta vérveszteség miatt meghalt.

A „monte-i mészárlás” részletei a mai napig nem teljesen világosak. Az autót vezető fiatal férfi négy 13-14 éves fiatallal autózott éjszaka San Miguel del Monte városában. Állítólag három rendőr odahajtott az autójukhoz, és elővettek vagy egy fegyvert, vagy egy zseblámpát, a sofőr mindenesetre emiatt menekülőre fogta. A rendőrök utánuk eredtek, és többször az autóra lőttek. A menekülő autó belerohant egy trailerbe, négy utas meghalt. Az egyik áldozat, egy 14 éves fiú holttestében megtalálták a rendőrök által leadott egyik lövedéket.

A rendőrség megpróbálta eltussolni és balesetnek beállítani az ügyet, de nem sikerült. 24 érintett rendőr ellen - ez szinte a város teljes rendőrállománya - emeltek vádat 2021 februárjában.

Az ügy tárgyalása még nem kezdődött meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.