15-15 milliós bírságot kapott a BKK és az A-Híd a Lánchíd felújítása miatt

belföld
2022 május 20., 11:46

Elmarasztalta a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) és az A-Híd Zrt.-t a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Lánchíd felújítása miatt. A 9 hónapig tartó vizsgálat után pedig cégenként 15-15 millió pénzbüntetést is kiszabott a KDB, írja a Telex a BKK közleménye alapján.

A bírságot azért szabták ki, mert a teljesítésbe bevont alvállalkozót az A-Híd Zrt. nem előzetesen, hanem az alvállalkozási szerződés megkötése után jelentette be a megrendelő Budapesti Közlekedési Központnak.A KDB határozata azt is megállapítja, hogy a bejelentésnek az A-Híd Zrt. minden esetben eleget tett, a jogsértés nem volt szándékos és nem befolyásolta a közbeszerzést lezáró döntést. A BKK-t azért bírságolta meg a hatóság, mert nem ellenőrizte megfelelően, hogy be vannak-e jelentve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. egyes alvállalkozói.

A BKK szerint viszont a döntés jogszerűtlen és életszerűtlen egy olyan kivitelezés helyszínén, ahol akár száz ember is dolgozik egyszerre. A BKK sem a döntést, sem a kiszabott bírság mértékét nem tartja megalapozottnak, ezért megvizsgálja a felülvizsgálati eljárás kezdeményezésének lehetőségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.