Szombattól az oroszok nem szállítanak gázt Finnországnak

háború
2022 május 20., 15:30
comments 3

Oroszország május 21-én leállítja a gázszállítást Finnországba a két fél között amiatt kialakult viták miatt, mivel az orosz állami a Gazprom orosz rubelben követeli meg a fizetést - jelentette be pénteken a finn állami Gasum gázszolgáltató vállalat. Márpedig Finnország nem akar rubelben fizetni, ráadásul a NATO-hoz is benyújtották a csatlakozási kérelmüket. A gázszállítás szombaton reggel hét órakor fog leállni.

photo_camera Fotó: VESA MOILANEN/AFP

Mika Wiljanen, a Gasum igazgatója szerint felkészültek erre az eshetőségre, és intézkedtek, hogy ne legyenek fennakadások a finn gázszolgáltatásban. Hozzátette, hogy alternatív beszerzési forrásokat találtak, ideértve a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector vezetéket.

A földgáz a finn energiaszerkezet öt százalékát teszi ki, és eddig kizárólag Oroszországból érkezett. A Gasum közlése szerint ők az egyedüli finn cég, ami közvetlenül a Gazprom orosz gázipari óriástól vásárolja a gázt.

Jukka Leskelä, a Finn Energiaipari Szövetség elnöke azt mondta, hogy nem számítanak ellátási problémákra a nyáron, „őszig, illetve télig pedig még sok idő van”. Vasárnap az oroszok az a Finnországba tartó áramellátást is lekapcsolta.

Vlagyimir Putyin március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. A Gazprom április 27-én már leállította la gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.