Új óriásszalamandra fajt fedeztek fel Kínában

május 20., péntek 11:40
5

Új kínai óriásszalamandra-fajt (CGS) fedeztek fel kínai tudósok az ország keleti részén fekvő Csianghszi tartományban.

Az Andrias jiangxiensis a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Kunmingi Állattani Intézetének kutatócsoportja szerint az egyetlen ismert CGS-faj Kínában, amelynek genetikailag tiszta, szaporodó populációja van. A felfedezésről szóló tanulmányt a Zoological Research című tudományos folyóiratban publikálták.

A másfél éves terepmunka alatt a kutatók a faj több mint 700 fiatal, felnőtt és lárva példányát dokumentálták. A kutatásban a Kunmingi Állattani Intézet, a Csianghszi Tudományos Akadémia, a Csianghszi Csiulingsan Nemzeti Természetvédelmi Terület és más intézmény működtek együtt.

A kínai óriásszalamandra-fajokat a kihalás fenyegti, ezért felkerültek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájára.

A világ legnagyobb testű kétéltűjéből vadon élő egyedek száma drasztikusan visszaesett. Az akár 1,8 métert és 50 kilogrammot is elérő kétéltűek természetes élőhelyeikről már szinte teljesen eltűntek, ezzel szemben nagy számban tenyésztik őket farmokon, hogy luxuséttermeknek adják el a húsukat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt