Konferencián akadt ki a HSBC vezető elemzője, amiért túl sokat kell a klímaváltozással foglalkozniuk

klímaváltozás
2022 május 21., 05:31
comments 11

Komoly kampány indult pénteken a HSBC óriásbankkal szemben, hogy menessze egyik vezető tisztviselőjét, aki egy konferencián megalapozatlannak és harsánynak nevezte a klímaválsággal kapcsolatos figyelmeztetéseket, és arra panaszkodott, hogy olyasvalamivel kell emiatt sokat foglalkozzanak, ami 20 vagy 30 év múlva történhet csak meg.

A Financial Times által szervezett csütörtöki konferencián Stuart Kirk Londonban a "miért nem kell a befektetőknek aggódniuk a klíma miatt" címmel adott elő, és a Guardian beszámolója szerint Kirk többek között arról beszélt, hogy a megalapozatlan, harsány, apokaliptikus, pártos figyelmeztetések mindig tévesek.

link Forrás

A HSBC vezető elemzője kiemelte, hogy az emberek csodálatosak képesek alkalmazkodni a változásokhoz: „Kit érdekel, ha száz év múlva Miami hat méter mélyen lesz a tengerszint alatt? Amszterdam is hat méterrel van a tengerszint alatt, és igazán csodás hely” – mondta el például.

A Guardian kiemeli, hogy Kirk éppen akkor mondta mindezt el, amikor pusztító hőséghullám tombol Indiában, és amikor napról napra jelennek meg súlyos előrejelzések a klímaváltozás következtében várható halálesetekről, a mezőgazdaságot sújtó károkról, víz- és energiahiányról.

Kirk amiatt sincs oda, hogy ennyire sokat kell ezzel foglalkozniuk: „25 éve vagyok a pénzügyi szektorban, és mindig akadt valami őrült, aki a világvégével riogatott. De ami zavar, az a munka mennyisége, amit most ezek az emberek rám kényszerítenek. A szabályozás mennyisége, ami ömlik ránk, a csapatomra és a HSBC-nél dolgozó emberekre, akik a klímaváltozással fakadó pénzügyi kockázatokkal foglalkoznak”.

Kirk 11 hónapja vezeti a HSBC eszközkezelőjének felelős befektetésért felelős részlegét, és arról beszélt, hogy bankjukat egyszerre fenyegeti a kripto, az amerikai szabályzóhatóságok, ott van Kína is problémaként, növekszik a lakhatási válság, mennek fel az alapkamatok, elszabadult az infláció, és erre azt mondják neki, hogy valami olyasmivel foglalkozzanak, ami 20-30 év múlva történhet meg. Szerinte ez teljes aránytévesztés.

A brit lap beszámolója szerint komoly kampány indult, hogy menesszék az elemzőt, többek között a fenntartható pénzügyi rendszerét lobbizó Bank on our Future adott ki ezzel kapcsolatban közleményt.

Kirk szavaitól elhatárolódott már a HSBC eszközkezelő részlegének vezérigazgaótja, Nicolas Moreau, aki hangsúlyozta, hogy az elemző szavai nem tükrözik sem a részleg, sem a bank álláspontját, és kiemelte, hogy elkötelezettek abban, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljanak. Egyben közölte, hogy a klíamváltozást az egyik legsúlyosabb vészhelyzetnek tekintik, amivel a bolygónak szembe kell néznie.

Kirket hiába kereste a Guardian, nem reagált a lap érdeklődésére. A HSBC szóvivője nem válaszolt az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy éri-e büntetés az elemzőt, ahogy az sem derült ki, hogy a bankban látta-e bárki előre Kirk prezentációját, és jóváhagyták-e azt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.