Izraelben és Svájcban is felütötte a fejét a majomhimlő

járvány
2022 május 22., 10:08
comments 1

Izraelben és Svájcban is találtak majomhimlővel fertőzötteket, ezekkel együtt már 14 országban mutatták ki a fertőzést, írja a BBC.

Mindkét országban olyanok a fertőzöttek, akik korábban utaztak valahova. Izrael további gyanús eseteket is vizsgál.

A tudósok szombaton arra figyelmeztettek, hogy tovább nőhet a majomhimlős esetek száma, mivel egyre több fertőzöttet követnek nyomon az egészségügyi hatóságok. Európában, Amerikában és Ausztráliában eddig több mint 90 esetet tartanak számon.

Az Afrikából származó majomhimlő nem terjed könnyen emberről emberre, a terjedéséhez szoros fizikai kontaktus kell, például akár szexuális együttlét. Leggyakoribb tünetei közé tartozik az enyhe fejfájás, izomfájdalom, gyengeség és bőrelváltozások. A BMJ brit orvosi szaklap szerint az európai esetekért felelős vírusklád által okozott megbetegedés halálozási aránya Afrikában 3,6 százalék volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.