Zelenszkij Davosban: Nem hagyhatjuk, hogy a nyers erő uralja a világot

május 23., hétfő 10:33
1

Videóüzenetben intézett beszédet a Világgazdasági Fórum résztvevőihez az ukrán elnök hétfőn.

Volodimir Zelenszkij beszédét azzal kezdte, hogy arra kérte hallgatóságát, gondolják át az idei év témájának jelentőségét: szerinte történelmi fordulóponthoz értünk. Az elnök szerint a téma idén több mint retorika, a most zajló háborút szimbolizálja.

Zelenszkij Davosban 2022. május 23-án. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Azt mondta, a világot nem lehet „nyers erővel” irányítani, majd a davosi rendezvény közelében felállított „Oroszország háborús bűnösök házára” mutatott, mint annak bizonyítékára, hogy az állam „tele van háborús bűnösökkel”.

Zelenszkij úgy véli, Ukrajna az elmúlt hónapokban precedenst teremtett, és megmutatta, hogy egy ország meddig képes elmenni a szabadságáért vívott harcban. Az ukrán miniszterelnök-helyettes korábbi szavait a Moszkvával szembeni tartós intézkedések szükségességéről megismételve „maximális szankciók” bevezetését kérte Oroszországgal szemben. Szerinte csak ez akadályozhatja meg, hogy Oroszország vagy bármely másik ország provokálatlan háborút indítson a szomszédja ellen. Most nincsenek ilyen szankciók - tette hozzá, majd ismertette azokat az intézkedéseket, amiket szerinte be kellene vezetni:

  • teljes embargó az orosz olajra,
  • az összes orosz bank kizárása a globális rendszerekből,
  • a kereskedelem beszüntetése Oroszországgal.

A fórum résztvevőihez szólva felszólította azokat a cégeket, amelyek még nem hagyták el Oroszországot, hogy most tegyék meg. Azt mondta, a szolidaritás ilyen kinyilvánítása Ukrajna felé az egyetlen módja annak, hogy a pénzt ne Oroszország „véres érdekeinek” finanszírozására fordítsák.

Beszédét George Marshall volt amerikai külügyminiszter szavait idézve zárta, akinek az európai helyreállítási programja segített Nyugat-Európa újjáépítésében a második világháború után. Szerinte Marshall híres szavai, melyek szerint a helyreállítási terv nem állt szemben egyetlen országgal vagy ideológiával sem, hanem az éhség, a szegénység, a kétségbeesés és a káosz ellen szóltak, még ma is „aktuálisak”.

„A javaslatom ugyanaz” - mondta. Megszabadítani nemcsak Ukrajnát, de minden országot ettől a négy dologtól: az éhségtől, a szegénységtől, a kétségbeeséstől és a káosztól.

„Dicsőség Ukrajnának” felkiáltással búcsúzott, a közönség pedig állva ünnepelte.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt