Alkotmányt módosít és kormányt választ kedden a parlament

május 24., kedd 4:20
8

A parlament keddi ülésén leteszi az esküt Magyarország új és Orbán Viktor ötödik kormánya, amit szerkezetében jelentősen átalakított a miniszterelnök. Ennél tán jelentősebb, hogy a kétharmados kormánypárt egyből módosíthatja az alaptörvényt is.

Orbán Viktor miniszterelnök és leendő általános helyettese, Semjén Zsolttal Fotó: Németh Dániel

Előbb a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról döntenek, ezzel a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnése utáni szabályozási átmenet egyértelműségét és kiszámíthatóságát kívánják rendezni, majd alkotmányba iktatnák, hogy a jövőben akkor is veszélyhelyzetet lehessen hirdetni, ha egy szomszédos országban fegyveres konfliktus, háborús helyzet, vagy "humanitárius katasztrófa" alakul ki.

A miniszterek a napirend szerint délután négykor tehetnek esküt. A menetrend szerint előbb ismertetik a minisztereket a miniszterelnök javaslatára kinevező Novák Katalin köztársasági elnök átiratát, majd Orbán Viktor felszólalásban mutatja be kormánya tagjait, akik ezután tesznek esküt a parlament előtt. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt