Alkotmányt módosít és kormányt választ kedden a parlament

POLITIKA
2022 május 24., 04:20

A parlament keddi ülésén leteszi az esküt Magyarország új és Orbán Viktor ötödik kormánya, amit szerkezetében jelentősen átalakított a miniszterelnök. Ennél tán jelentősebb, hogy a kétharmados kormánypárt egyből módosíthatja az alaptörvényt is.

Orbán Viktor miniszterelnök volt és lelendő általános helyettesével, Semjén Zsolttal
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és leendő általános helyettese, Semjén Zsolttal Fotó: Németh Dániel/444

Előbb a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról döntenek, ezzel a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnése utáni szabályozási átmenet egyértelműségét és kiszámíthatóságát kívánják rendezni, majd alkotmányba iktatnák, hogy a jövőben akkor is veszélyhelyzetet lehessen hirdetni, ha egy szomszédos országban fegyveres konfliktus, háborús helyzet, vagy "humanitárius katasztrófa" alakul ki.

A miniszterek a napirend szerint délután négykor tehetnek esküt. A menetrend szerint előbb ismertetik a minisztereket a miniszterelnök javaslatára kinevező Novák Katalin köztársasági elnök átiratát, majd Orbán Viktor felszólalásban mutatja be kormánya tagjait, akik ezután tesznek esküt a parlament előtt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.