Háborút követelnek az orosz veteránok

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 május 24., 07:17
comments 24
A frontra tartó ukrán katonák pihenője egy ellenőrzőpontnál Liszcsanszk közelében, a front legkeletibb szakaszán, ahol az orosz erők az ukrán védők bekerítésével fenyegetnek.
photo_camera A frontra tartó ukrán katonák pihenője egy ellenőrzőpontnál Liszcsanszk közelében, a front legkeletibb szakaszán, ahol az orosz erők az ukrán védők bekerítésével fenyegetnek. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Hiába mozdult meg az elmúlt napokban a front, és értek el részsikereket az orosz erők Luhanszk megyében, az Institute for the Study of War elemzői szerint nem csitul a morgolódás Oroszországban a nagy keleti offenzíva elakadása miatt. Legfrissebb elemzésük szerint egy befolyásos orosz veteránszervezet, a Katonatisztek Összoroszországi Tanácsa azt követeli, hogy Vlagyimir Putyin hirdessen végre háborút Ukrajna ellen, lehetővé téve legalább a részleges mozgósítást. Ez az a szervezet, amely három héttel azelőtt követelte a donyecki és luhanszki szakadár "népköztársaságok" függetlenségének elismerését, hogy azt Vlagyimir Putyin hivatalosan meglépte volna.

Az orosz haderő az elmúlt hetekben nyilvánvalóan felélte embertartalékait, a keleti offenzívában olyan alakulatokat volt kénytelen gyors újjászervezés után bevetni, melyeket az ukrán erők előzőleg a kijevi csatában szétvertek. Az ilyen kapkodva újjászervezett, kimerült csapatok harcértéke összeszokottság híján erősen lecsökkent, ami tükröződik az eredmények elmaradásában is. Az is kérdéses azonban, hogy ezen egy mozgósítás segítene-e, Oroszországnak ugyanis nincs igazi tartalékos rendszere, az újonnan besorozottak kiképzése pedig hosszadalmas folyamat, még az egyéves sorkatonai szolgálatukat jelenleg töltők harcértéke is igen alacsony.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.