Mostanra a lengyel miniszterelnök is gratulált Orbán újraválasztásához

május 24., kedd 13:01
1

A lengyel miniszterelnök is gratuláló levelet küldött Orbán Viktornak újbóli miniszterelnöki megválasztása alkalmából - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden.

Mateusz Morawiecki levelében kiemelte, hogy „Lengyelországot és Magyarországot sok évszázados barátság köti össze, amely eddigi együttműködésünk alapjait képezte. A két ország közös történelme a kölcsönös támogatás számos bizonyítékát adta nekünk. Bízom abban, hogy kapcsolatainkat a továbbiakban is fejleszthetjük és erősíthetjük” - írta.

Levelében arról is beszámolt, hogy a jelenlegi helyzetben a szövetségesek szolidaritását különösen fontosnak tartja, amikor „az Ukrajna elleni orosz agresszió lerombolta a béke és stabilizáció alapjait Európában”.

A korábban szoros lengyel-magyar viszony nagyot változott, mióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Míg a magyar kormány, ameddig csak tudta, halogatta a határozott állásfoglalást, Lengyelország rögtön markánsan kiállt az ukránok mellett.

Novák Katalin új köztársasági elnökre hárult a feladat, hogy helyrehozza a megromlott viszonyt, beiktatási beszédében rögtön gesztusokat tett a lengyelek felé: kimondta, hogy elítélik a putyini agressziót, és nem semlegesek a kérdésben. Első külföldi útja május közepén szintén Lengyelországba vezetett, bár ez szerinte nem diplomáciai lépés volt, hanem „magától értetődik, ezeréves barátságunkból következik”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt