A DK és a Momentum közötti konfliktus miatt marad el a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése

Budapest
2022 május 25., 08:14
comments 7

Határozatképtelenség miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés szerdára tervezett ülése, Karácsony Gergely főpolgármester a sajtónak azt mondta, hogy a Demokratikus Koalíció, illetve a Momentum vezetése közti konfliktusok miatt nem tudták megrendezni az ülést - írja a HVG. Karácsony egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor kerül sor a következő ülésre. Az ülésre csak Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere ment el az ellenzéki polgármesterek közül. A mai ülésen döntöttek volna az országgyűlésbe átült Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes utódjáról is, akinek a helyére a DK Bősz Anettet jelölte.

A Fővárosi Közgyűlés korábbi ülése a Városházán, 2022. február 23-án.
photo_camera A Fővárosi Közgyűlés korábbi ülése a Városházán, 2022. február 23-án. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

„Valójában nem a Fővárosi Önkormányzat munkájával kapcsolatos konfliktus van, de sajnos mi isszuk meg a levét, amivel kapcsolatosan sejthetik az én véleményemet, nem fogom ezt elmondani, viszont az elkövetkező hónapok időközi választásai miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy ma nem tudunk dolgozni” - mondta Karácsony Gergely.

A Momentum képviselője, Soproni Tamás kérdésünkre elmondta, hogy a pártnak nem Bősz Anett kinevezése ellen volt kifogása, szerintük jár a DK-nak a főpolgármester-helyettesi poszt.

De úgy gondolják, a Momentumnak ugyanígy jár a lehetőség, hogy a szintén a parlamentbe jutó képviselőik - Újbudáról Orosz Anna, Bedő Dávid - helyén is momentumosok indulhassanak az időközi választásokon - csakhogy azokban a körzetekben a DK indítana jelölteket, és a kerület polgármestere DK-s.

Ezért a Momentum teljes megegyezést szeretne kötni az időközi választásokon induló jelöltekről, a 2019-es fővárosi megállapodás alapján. Ennek része lett volna Bősz Anett megválasztása is. Ettől függetlenül a Momentum szerette volna, hogy legyen közgyűlés, mert a személyi kérdések mellett a budai fonódó villamos, a roma gyakornoki program, a nagytétényi természetvédelmi övezet is napirenden lett volna, de állítások szerint a DK az egész ülést megtorpedózta.

Frissítés 12:30

A DK közleményben azt írta:

„A Demokratikus Koalíció szerint a viták természetes velejárói egy demokratikusan működő közösségnek, ezek azonban nem sodorhatják veszélybe Budapest kormányozhatóságát. Itt állunk egy törvénytelen kormánnyal szemben, a szabadság szigetén, Budapesten. Ebben a helyzetben nem szabad pártpolitikai érdekek miatt veszélybe sodorni az ellenzéki többséget és Budapest kormányozhatóságát. A Momentumnak meg kell értenie, hogy vigyáznunk kell Budapestre, mindarra, amit együtt elértünk, és ez sokkal fontosabb az időközi választásokkal kapcsolatos vitáknál.

A Demokratikus Koalíció felszólítja a Momentumot, hogy szavazza meg Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek a következő Fővárosi Közgyűlésen! Nagyon reméljük, hogy a Momentum elnökválasztó tisztújítása pontot tesz a belső vitáik végére, és megszűnik a megegyezés minden akadálya.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.