Az oroszok hamarosan elvághatják Szeverodonecket Ukrajna többi részétől

2022 május 25., 17:11

Az ukránok még tartják az egyetlen főutat, ami Szeverodoneckbe vezet

link Forrás

Az orosz erők, mint azt az elmúlt napokban írt frontjelentéseimben már többször is említettem, az elmúlt napokban apró, de fontos sikereket értek el a luhanszki fronton. Ezek közül is a legjelentősebb, hogy Popasznánál áttörtek, és nyugati irányba előretörtek. Az itteni műveleteik célja a luhanszki Szeverodonecket, a legkeletibb, még ukrán kézen lévő várost a donecki Bahmuton át Ukrajna többi részével összekötő főút megszerzése, A fenti térképen a nagyobb zöld kör jelöli a popasznai harcok helyét. Bahmut a popasznai zsebtől délnyugatra, Szeverodoneck északkeletre van, az orosz előrenyomulás így már a két települést összekötő utat fenyegeti. Az ukrán erők ennek védelmében Popaszna alól szervezetten vonultak vissza nyugatnak. Szerdán napközben orosz források azt állították, hogy sikerült elvágniuk ezt az egyetlen utánpótlási vonalat, de Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei ukrán katonai közigazgatás vezetője kora este tagadta ezt. "Luhanszkot nem vágták el" - közölte, bár azt elismerte, hogy az orosz tüzérség már be tudja lőni az utat.

Aknagránát robban a Szeverodonecket Bahmuttal összekötő főút mellett Liszicsanszk közelében 2022. május 23-án.
photo_camera Aknagránát robban a Szeverodonecket Bahmuttal összekötő főút mellett Liszicsanszk közelében 2022. május 23-án. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A főút megszerzése sorsdöntő fejlemény lenne a szeverodonecki csatában, mert bár a várost továbbra se sikerült körbezárni, az egyetlen utánpótlási vonal elvágásával lényegében így is bekerítenék. Ezzel kezdetét vehetné a katlancsata, amely azonban jó ideig eltarthatna - az orosz erők eddig nem bizonyultak túl hatékonynak a városi harcokban, Mariupol városát például az ukránok 82 napig tartották ötszörös orosz túlerővel szemben. (Via BBC)