Bíróságon támadta meg az RT és a Szputnyik európai betiltását a holland újságírószövetség

május 25., szerda 17:53
30

Az Európai Bírósághoz fordult a holland újságírók szövetsége (NVJ), illetve több jogvédő szervezet és internetszolgáltató a két orosz állami propagandaadó, az RT és a Szputnyik betiltása miatt. Az EU március elején függesztette fel a két orosz tévé műsorszórási tevékenységét az EU egész területén, az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul, arra hivatkozva, hogy ezek dezinformációt terjesztenek, és manipulálják az európai közvéleményt.

A tiltás ellen tiltakozók arra hivatkoznak, hogy a lépés "túlságosan széles körű", illetve "elviekben helytelen, hogy a politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be".

"Nem vagyunk rajongói sem az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindkettő állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését" - nyilatkozta a holland NOS-nak Thomas Bruning, az NVJ titkára. "Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten, és mi nem" - mondta.

A keresethez csatlakozó egyik internetszolgáltató, a Freedom Internet igazgatója, Anco Scholte szerint neki szolgáltatóként kötelessége semlegességet biztosítani, elkerülve a beavatkozást a tartalomba. "Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre" - mondta. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt