Guller Zoltán egyedül döntött a 2020-as egyedi turisztikai támogatásokról, nem volt szakmai grémium

május 25., szerda 5:15
5

Közérdekű adatigénylésre vonatkozó pert nyert meg másodfokon a 24.hu a Magyar Turisztikai ügynökség ellen, így derült ki, hogy a pályázat nélkül kiosztott állami támogatásokról egy személyben Guller Zoltán vezérigazgató dönt, nem pedig bármiféle szakmai grémium - mivel az nincs is.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója beszédet mond a Kolping Hotel fejlesztéseinek átadása és a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkaletétele alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Alsópáhokon 2020. május 19-én Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A lap 2020-ban írta meg, hogy az MTÜ titokban több száz millió forintot osztott ki egyedi támogatásként a Kisfaludy Program keretében, erről nem sokkal később Guller azt mondta egy interjúban, hogy a beérkező igényekről minden esetben szakmai grémium dönt. Amikor arról érdeklődtek, kik a tagjai, az MTÜ nem írta meg, de akkori válaszuk ellentmondott a vezérigazgató nyilatkozatának: azt állították, a szakmai grémium csak előkészíti a javaslatot, végül Guller dönt.

Most a másodfokú bíróság is arra kötelezte az ügynökséget, hogy hozza nyilvánosságra a döntéshozók nevét, így derülhetett ki, hogy valójában szakmai grémium sincs, csak egy döntéshozó, maga Guller Zoltán.

Az MTÜ 2020-ban olyan sok támogatást osztott ki, hogy azokat 193 oldalon keresztül sorolták, 2018 és 2020 között mintegy 300 milliárd forintról döntöttek összesen. Guller ugyanakkor azt állítja, hogy csak a pályázati pénzek két százalékát fordítják egyedi támogatásra, de az még mindig jelentős összeg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt