Hajnal Miklós szerint ha nem sikerül megállapodni a budapesti ellenzéknek, az azt üzeni, hogy nem csak veszíteni, de még győzni sem tudnak rendesen

belföld
2022 május 25., 20:08
comments 2

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára tervezett ülése, miután konfliktusok törtek ki a Demokratikus Koalíció és a Momentum vezetése között. Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője és elnökjelöltje Facebook bejegyzésében írt a kialakult konfliktusról

"Mielőtt a részletekbe belemennénk, egy dolgot le kell szögeznem: a Momentumnak Dr. Bősz Anett személye ellen nincsen ellenvetése" - kezdi a bejegyzését Hajnal. A Momentum támogatja azt a gyakorlatot, amit a DK is követett Bősz Anett jelölésével. Eszerint ugyanis egy parlamentbe jutó képviselő helyére ugyanaz a párt jelöl, amely színeiben az adott képviselő bejutott az Országgyűlésbe.

“Magától értetődőnek gondolom, hogy ha valaki országgyűlési képviselőként a Parlamentbe kerül, akkor a helyére a pártja jelölhet. Ezt az irányelvet mi bármikor írásban is szívesen rögzítjük. Ha pedig a DK is így tesz – és miért ne tenne így? – akkor minden vitánkat egy nap alatt megoldhatjuk” - írja.

Szerinte azért fontos ennek az elvnek a betartása, mert több olyan időközi választás is lesz a következő hónapokban, ahol a korábbi ellenzéki képviselői mandátumok megőrzése a tét. “Az önkormányzati képviselői helyekért viszont meg kell küzdeni a Fidesszel a most következő időközi választásokon. Itt fel sem merülhet, hogy megkérdőjelezzük parlamenti képviselőink utódait.“ Szerinte úgy helyes, hogy nem indítanak ellen-jelöltet olyan körzetekben, ahol nem ők a legesélyesebbek. “Mi sajnos Újbudáról nem ezeket a híreket kaptuk. Így viszont a legnyerhetőbb önkormányzati körzetekben is előállhat az a helyzet, hogy egy összellenzéki támogatású momentumos, egy DK-s és egy fideszes jelölt indul el egy egyfordulós választáson.” Ez viszont újabb Fidesz-győzelmekhez, újabb Fidesz-mandátumokhoz, és az ellenzék meggyengüléséhez fog vezetni.

“Ha ebben az alapelvben, a győztes parlamenti képviselőink pótlásában sem vagyunk képesek viták és kettős mércék nélkül megállapodni, hogy nem indulunk rá egymásra, az egy szegénységi bizonyítvány az ellenzék egészére nézve. Azt üzeni, hogy nem csak veszíteni, de még győzni sem tudunk rendesen.“ Azt írja, hogy Bősz Anett főpolgármester-helyettesi kinevezését támogatni tudja a Momentum. “Csupán arra kérünk garanciát, hogy azt az alapelvet, ami alapján őt a DK jelöli, tartsuk is be mindenhol. És ne hagyjuk, hogy a Fidesz újabb mandátumokhoz jusson az országban” - zárja a bejegyzését Hajnal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.