Majomhimlő elleni vakcinákat tesztel a Moderna

május 25., szerda 4:48
5

Preklinikai vizsgálatokon teszteli a Moderna gyógyszercég a majomhimlő elleni lehetséges oltóanyagokat, amelyekről egyelőre nem árultak el további részleteket. (A Moderna a Pfizerhez hasonló mRNS-vakcinát fejlesztett a koronavírus ellen.)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint május 7-e óta 131 majomhimlős esetet találtak olyan országokban, ahol alapvetően nincs jelen ez a betegség. További 106 gyanús esetről tudnak, írja a Reuters.

Fotó: Koen van Weel/ANP via AFP

A valaha feketehimlő ellen használt vakcina majomhimlő ellen is véd, de viszonylag súlyos mellékhatásai miatt (egymillióból egy haláleset) a 70-es évek óta nem használják ezt az oltóanyagot. A Science szerint két további vakcina létezik, ami fekete- és majomhimlő ellen is hatékony.

Az egyik ugyanazon a technológián alapul, mint a feketehimlő elleni, a másik viszont kevesebb mellékhatást okoz. Utóbbiból ezer dózis található az Egyesült Államokban, ezeket már el is kezdték felszabadítani, hogy adott esetben bevethessék majomhimlő ellen.

Eddigi ismereteink alapján nem valószínű, hogy a majomhimlő a koronavírushoz hasonló világjárványhoz vezethetne.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt