Most már olcsón adja a Pfizer a covid-vakcinát a szegény országoknak

külföld
2022 május 25., 08:59

Profit nélkül értékesíti 23 szabadalommal védett termékét a Pfizer gyógyszercég a világ 45 szegény országában. A listán szerepel a koronavírus elleni vakcina, a Paxlovid nevű covid-gyógyszer és további fertőző, daganatos vagy gyulladásos betegségek kezelésére használt készítmények, oltóanyagok.

Alapesetben négy-hét évbe telik, míg az alacsony jövedelmű országokban elérhetővé válnak az új gyógyszerek, ezt az időt lehet lerövidíteni hasonló intézkedésekkel. A Pfizer vállalta, hogy a jövőben fejlesztett új gyógyszerek és vakcinák is bekerülnek ebbe a körbe, és segít a szállítás, tárolás, felhasználás megszervezésében is.

photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Korábban rengeteg bírálat érte a Pfizert, amiért a covid-vakcina szabadalmi jogai miatt a szegény országoknak hónapokat kellett várniuk az első adagok megérkezésére. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.