Úgy tudják, Orbán fúrta meg a jövő évi budapesti hoki-vébét Putyin miatt, de az utolsó utáni pillanatban is lehet fordulat

sport
2022 május 26., 06:32
comments 9

A figyelmes magyar hírfogyasztók az utóbbi napokban meglepetéssel olvashatták, hogy gondok akadtak a jövő évi elitkörös jéghoki-vébé magyar-szlovén rendezési pályázatával, de olyannyira, hogy a szerdai hírek már arról szóltak, hogy a pályázatot visszavonták volna. Illetve hogy eldőlt volna, hogy a 2023-as eseményt így a másik pályázó, a Finnország-Lettország duó rendezheti.

A dolog azért volt talányos, mert az Orbán-rezsim deklaráltan szeret nagy nemzetközi sporteseményeket rendezni, Budapesten még sosem volt topkategóriás hoki vébé, a magyar válogatott pedig éppen megint erős, fel is jutott idén a legfelső kategóriába. Az MVM Dome révén ráadásul vadonatúj, ideális helyszín állna rendelkezésre Budapesten.

A brit Insidethegames cikke és pár friss információ azonban lehetséges magyarázattal szolgál.

A brit sportoldal szerint a magyar-szlovén pályázatot az torpedózta meg, hogy a magyar kormány nem volt hajladó kormánygaranciával támogatni azt, mivel Orbán Viktor miniszterelnök személyesen fúrta meg a projektet. A lap szerint Orbán ellenkezésének az az oka, hogy a 2023-as vébét eredetileg Oroszország rendezte volna, a Putyin-szövetséges magyar kormányfő pedig nem nem szeretett volna olyan eseményt rendezni, amit a szöveségesétől vettek el, és amin a nemzetközi szövetség tiltása miatt az orosz csapat várhatóan el sem indulhat.

A Nemzeti Sport szerda éjjel közölt cikke szerint viszont

“a kanadai TSN sportcsatorna mindig jól értesült szakértője, Gord Miller Helsinkiből azt jelentette, az újonnan felállt magyar kabinet részéről az utolsó utáni pillanatban állítólag mégis hajlandóság mutatkozna a rendezéshez szükséges, eddig hiányzó kormánygarancia megadására.”

Hogy a dolog még bizonytalanabb legyen, Fodor Ádám, a Jégkorongszövetség kommunikációs igazgatója azt mondta a Sport kérdésére, hogy tényleg még mindig tárgyalnak a színfalak mögött az újonnan megalakult kormánnyal

“hogy (…) meggyőzzük őket a pályázat alacsony kockázatáról és magas jövedelmezőségéről. Nem adtuk még fel, hogy jövőre nálunk legyen a vb”.

De a jól értesült kanadaihoz képest összességében úgy értékelte a dolgot, hogy

“sajnos nem túl rózsásak az esélyeink mindezek után”.

A hokiszövetség az Orbánékkal való egyeztetéssel párhuzamosan arról tárgyal a nemzetközi szövetséggel, hogy az a rendkívüli helyzet miatt tolja ki az eredetileg e hét péntekre kitűzött végső döntési határidőt, de legalább azt tegye lehetővé, hogy a holnapi szavazásig pótolhassák a kormánygaranciát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.