A TEK fogta el a tolvajt, aki hamis covidteszttel akarta elkerülni a börtönt

bűnözés
2022 május 27., 06:40

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági bűnözés elleni főosztálya eljárást folytat egy 46 éves férfi ellen, aki a lopás miatt kiszabott hét hónap letöltendő szabadságvesztés végrehajtását úgy akarta elkerülni, hogy szerez egy pozitív covidtesztet – írja a Police.hu.

A hamis teszt beszerzésében 28 éves ismerőse segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Az első mintavétel alkalmával, 2021. december 9-én 100 ezer forintot adott át a 48 éves nőnek, de a hamis igazolás kiállítására végül nem volt szükség, mivel az antigéntesztje pozitív eredményt mutatott.

A büntetés-végrehajtási intézetbe 2022 februárjában esedékes bevonulást a férfi ismét pozitív teszteredménnyel akarta elhalasztani. Ebben az esetben ismerőse egy koronavírussal fertőzött beteg pozitív mintáját szerezte meg, és adta át édesanyja részére. A szűrőponton további 100 ezer forintot fizetett ki az anyukának azért, hogy a pozitív teszt eredményét regisztrálja a központi nyilvántartásban.

A Terrorelhárítási Központ műveleti egysége 2022. március 17-én egy konditeremben fogta el a gyanúsítottat, majd lefoglalták tőle a nevére kiállított hamis tesztet, több mobiltelefont, 600 ezer forintot, 820 eurót, valamint különböző kábítószergyanús anyagokat. Utóbbiak miatt külön eljárás indult.

A férfit gyanúsítottként hallgatták ki kétrendbeli vesztegetés bűntett miatt, ekkor beismerő vallomást tett. A nyomozók előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, amelyet a bíróság elrendelt; jelenleg korábban kiszabott büntetését tölti.

A bűncselekmény további résztvevőit a rendőrök 2022. május 18-án elfogták, majd a 28 éves férfit kétrendbeli bűnsegédként elkövetett vesztegetés, édesanyját pedig kétrendbeli vesztegetés elfogadása bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A gyanúsítottak vallomást nem tettek, az eljárás további szakaszában szabadlábon védekeznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.