Megmérgeztek egy vemhes szumátrai elefántot Indonéziában

május 27., péntek 14:17

Holtan találtak egy vemhes szumátrai elefántot az indonéziai Riau tartomány egy pálmaültetvénye közelében, a gyanú szerint mérgezés áldozata lett.

Fotó: AFP

A szumátrai elefánt súlyosan veszélyeztetett faj, már kevesebb mint 700 él a szigeten. A biológiai természeti erőforrásokról és az ökoszisztémák védelméről szóló indonéz törvény védi a fajt.

Az elefánt tetemét szerdán találta meg helyi természetvédők egy közös járőrcsapata, a hatóságok vizsgálják a halál körülményeit, de erős a gyanújuk, hogy az állat mérgezés áldozata lett.

„A belső szervek, így a tüdő alakjának változásaiból látszik, hogy fekete és szivárog belőle a vér” – mondta el Zulhusni Syukri, a tetemet megtaláló állatvédő szervezet (Rimba Satwa) programigazgatója.

Az állatnak vér folyt a száján és a végbélnyílásán – tette hozzá Fifin Arfina Jogasara, az állatot megtaláló másik csoport (Riau Natural Resources Conservation) vezetője.

A hatóságok ananászt is találtak az elefánt gyomrában, de ez a gyümölcs nem terem a területen, ami szintén a mérgezésre utal – mondta Syukri.

Az indonéz erdészeti és környezetvédelmi minisztérium adatai alapján Szumátra elefántpopulációja a 2014-es 1300-ról 693-ra esett vissza tavaly, vagyis hét év alatt a felére csökkent. Az elmúlt 25 évben, kb. egy generáció alatt az állat lehetséges élőhelyeinek 69 százaléka veszett oda.

Szumátrai elefántok május 23-án Riau tartományban. Fotó: Wahyudi/AFP

A szumátrai pálmaültetvények terjeszkedése a terület és az erőforrások miatti konfliktusokhoz vezet az állatok és emberek között.

„Az elefántok útvonalai közelében fekvő pálmaültetvények dolgozói gyakran kerülnek konfliktusba az állatokkal, mert megeszik a pálma gyümölcsét. Az elmúlt három évben legalább hét szumátrai elefánt pusztult el Riau tartományban” – magyarázta Syukri.

A szerdán megtalált állat kb. 25 éves volt. A boncoláskor kiderült, hogy vemhes volt, hamarosan világra hozta volna a kicsinyét.

Fotó: AFP

A tetemet a helyszínen temették el, miután a laborvizsgálatokhoz mintát vettek a májából, a bélfalból, a tüdőkből és az ürülékből.

A szumátrai elefánt a hatalmas testű emlős két fajának egyikének, az ázsiainak az alfaja. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt