Román színekben folytathatja Rapport Richárd

sport
2022 május 27., 04:27
comments 8

Elveszítheti egyik legnagyobb zsenijét a magyar sakkvilág, Rapport Richárd ugyanis visszautasíthatatlan ajánlatot kapott egy szerb származású romániai milliárdostól, írja a 24.hu. A lap információit a világranglista 5. helyén álló sakkozó apja is megerősítette.

A már román színekben versenyző Rapport Richárd a wijki sakkbajnokságon 2022. január 29-én.
photo_camera Fotó: Olaf Kraak/AFP

A 26 éves sakkozó évek óta nem nyilatkozik a magyar sajtónak, most sem sikerült elérnie a lapnak, ugyanakkor úgy értesültek, hogy a valaha volt legmagasabb Élő-ponttal rendelkező magyar játékost a 2022-es Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa kereste meg, és olyan szponzorációs ajánlatot tett le Rapport elé, mellyel az elkövetkező években valós esélye lehet a világbajnoki cím elnyerésére. A lapnak az apja megerősítette, hogy úgy tudja, Rapport döntött, és elfogadta az ajánlatát, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz.

Rapport 18 éves kora óta él Szerbiában, ahonnan felesége származik, de eddig nem lehetett hallani arról, hogy ne magyar színekben képzelné el a versenyzést a jövőben. Ugyanakkor a lapnak nemrég interjút adott apja, Rapport Tamás, aki azért felvillantott pár szempontot, ami magyarázhatja a váltást. A férfi többek között arról beszélt, hogy a sakk sokkal kevesebb támogatást kap, mint más sportágak, nem épül itthon brand a sakk köré, nem szerepel a hírekben, nincsenek szponzorok.

A lap információi szerint a világ abszolút élmezőnyébe tartozó Rapport 2021-ben és 2022-ben egyetlen fillér szövetségi támogatást sem kapott, és az elmúlt években versenyeit, szekundánsokat önerőből, saját versenydíjaiból finanszírozva jutott fel világranglista 5. helyére.

Rapport 2014-ben ugyan ezüstérmet nyert a sakkolimpián, de még nincs 35 éves, ezért életjáradékot sem kap, és apja edzőként sem kap edzői járadékot.

A Magyar Sakkszövetség főtitkára, Kapás Róbert azt írta vissza a lapnak, hogy a 2019 előtti időszakról nem tud nyilatkozni, de amióta a jelenlegi elnökség regnál, Rapport Richárd felkészülését a Magyar Sakkszövetség anyagi lehetőségeihez mérten támogatta, a támogatás konkrét anyagi támogatás, valamint sportszakmai és sportdiplomáciai formában egyaránt realizálódott.”

Majd hozzátette: „Szabó László szövetségi elnök úr kifejezett kérése az, hogy e válasszal együtt az is jelenjen meg, hogy Rapport Richárd a magyar sakk legnagyobb értéke, Magyarország, az MSSZ, és a teljes magyar sakkcsalád szurkol neki, támogatja, és számít rá”.

Rapport június 16. és július 7. között világbajnok-jelölti tornán ül majd asztalhoz, ahol legutóbb 2007-ben Lékó Péter fordult meg magyar játékosként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.