Nürnberg-szerű tárgyaláson ítélhetik el az oroszok az Azovsztal védőit

háború
2022 május 28., 07:33
comments 18

Erődemonstrációra és háborús propagandája erősítésére használhatja Oroszország az Azovsztalnál elfogott ukrán katonákat, írja a Guardian.

A szakadár „Donyecki Népköztársaság” vezetője, Gyenyisz Pusilin korábban jelezte, hogy nemzetközi bíróság elé állítanák a mariupoli acélgyár védőit, akik május közepén kapituláltak. Az 1943-as harkovi pert idézte mintaént, amikor a szovjetek három németet és egy ukránt ítéltek kötél általi halálra. Az akasztás képei bejárták a világsajtót, a Life magazinban is megjelentek.

A 2014-ben annektált Krím vezetője szerint egy hasonló per „megleckéztetné azokat, akik elfelejtették Nürnberg tanulságait”. Ezzel az 1945-46-os nürnbergi perre utalt, amelyben a náci Németország háborús bűnöseit ítélték el.

Kapitulált ukrán katonák az Azovsztal acélgyár mellett, donyecki szakadár milicisták felügyelete alatt.
photo_camera Kapitulált ukrán katonák az Azovsztal acélgyár mellett, donyecki szakadár milicisták felügyelete alatt Fotó: Sputnik via AFP

Bár egyelőre nem világos, hogy Putyin rászánta-e magát a per megrendezésére, a Guardiannek nyilatkozó történész szakértő szerint az orosz elnök „nácitlanító” narratívája alátámasztására használhatná a témát. Putyin kezdettől fogva azzal próbálta alátámasztani Ukrajna ellen indított háborúját - amit Oroszországban nem i szabad háborúnak nevezni -, hogy Ukrajna nácik irányítása alatt áll. Ráadásul a nürnbergi per évtizedek óta meghatározó eleme az orosz hazafias oktatásnak, mint ahol a szovjet hősök leszámoltak a náci németekkel.

Egy látványos bírósági eljárás talán abban is segíthetné Oroszországot, hogy kevesebb szó essen a katonáik által elkövetett háborús bűnökről és az emiatt indult nemzetközi eljárásokról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.