Donyeckben állítanák nemzetközi bíróság elé Azovsztal védőit

háború
2022 május 23., 09:11
comments 15

A szakadár „Donyecki Népköztársaságban" tartják fogva az összes olyan katonát, akik Azovsztalnál kapituláltak - közölte az Interfax orosz állami hírügynökséggel Gyenyisz Pusilin, a de facto állam vezetője. Azt is mondta, a hadifoglyokat szintén Donyeckben állítanák nemzetközi bíróság elé, a törvényszék alapszabályán jelenleg is dolgoznak.

Az Azovstal védőinek kapitulációja után a halálbüntetés visszaállítását és a fogolycsere betiltását helyezték kilátásba az orosz törvényhozók.

photo_camera Kapitulált ukrán katonák az Azovsztal acélgyár mellett, donyecki szakadár milicisták felügyelete alatt. Fotó: Sputnik via AFP

„A náci bűnözőket nem lehet elcserélni. Ezek háborús bűnösök, és mindent meg kell tennünk, hogy bíróság elé állítsuk őket” - mondta Vjacseszlav Volodin házelnök, aki támogatta az erről szóló javaslatot.

Leonyid Szluckij arra tett javaslatot a Duma külügyi bizottságában, hogy töröljék el a halálbüntetésekre bevezetett moratóriumot, így az Azov ezred tagjait egyből ki tudnák végezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.