Veterán tengerészgyalogosoknak is komoly meglepetéseket okoztak az ukrajnai harcok

háború
2022 május 29., 11:16
comments 17

Sikerült olyan külföldi önkéntesekkel beszélnie a Washington Postnak, akik már hazatértek az orosz–ukrán háborúból. Egy veterán tengerészgyalogos arról beszélt, hogy korábban sosem érezte magát akkora bizonytalanságban, mint amikor egy orosz harci helikopter azt az állást lőtte, ahonnan éppcsak sikerült elmenekülnie az egységének.

Az Ukrajnában harcoló amerikai veteránok között voltak olyanok, akiknek harctéri tapasztalata nem volt, mások pedig ilyen típusú háborúban nem voltak még, ahol nem uralják a légteret, miközben bombázzák őket, és hőkamerás drónok repkednek felettük.

Bár az amerikai törvények nem tiltják, hogy az ország állampolgárai külföldön harcoljanak, a Biden-kormány igyekszik mindenkit lebeszélni arról, hogy egyénileg csatlakozzon az ukrán erőkhöz.

Egyikük arról számolt be a lapnak, hogy március elején úgy küldték ki harcolni Kijev környékén, hogy a Javelin rakéták kilövőegységeihez nem kaptak akkumulátorokat, így a fegyverek energiaforrás nélkül működésképtelenek voltak. A fronton éjszakánként sokan elhagyták az állásaikat. Volt, aki egy kővel verte szét a fegyverét, hogy űgy tűnjön, mintha harc közben ment volna tönkre, más sérülést színlelt. Később délre vezényelték, hogy a Javelin használatára képezzen ki katonákat. Elmondta, egy orosz tankot akkor tudott becélozni, amikor a benne ülő katonák cigizni kezdtek a tetején.

photo_camera A Javelin használat közben Fotó: EyePress via AFP

Egy német veterán beszámolt arról, hogyan halt meg a 22 éves Willy Josep Cancel április végén. A volt tengerészgyalogos egységének rádióüzeneteit az oroszok lehallgatták, ezért nem védett vonalakon, WhatsAppon vagy mobilon kommunikáltak. Így miután egyeztették a tervüket, az orosz tüzérség már lőtte is az állásaikat. A német önkéntes beszámolója szerint amikor Cancel meghalt, egy olyan állás felől kezdték lőni őket, amikről azt hitték, hogy az ukránoké, csak nem tudták felvenni velük rádión a kapcsolatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt