Veterán tengerészgyalogosoknak is komoly meglepetéseket okoztak az ukrajnai harcok

háború
2022 május 29., 11:16
comments 17

Sikerült olyan külföldi önkéntesekkel beszélnie a Washington Postnak, akik már hazatértek az orosz–ukrán háborúból. Egy veterán tengerészgyalogos arról beszélt, hogy korábban sosem érezte magát akkora bizonytalanságban, mint amikor egy orosz harci helikopter azt az állást lőtte, ahonnan éppcsak sikerült elmenekülnie az egységének.

Az Ukrajnában harcoló amerikai veteránok között voltak olyanok, akiknek harctéri tapasztalata nem volt, mások pedig ilyen típusú háborúban nem voltak még, ahol nem uralják a légteret, miközben bombázzák őket, és hőkamerás drónok repkednek felettük.

Bár az amerikai törvények nem tiltják, hogy az ország állampolgárai külföldön harcoljanak, a Biden-kormány igyekszik mindenkit lebeszélni arról, hogy egyénileg csatlakozzon az ukrán erőkhöz.

Egyikük arról számolt be a lapnak, hogy március elején úgy küldték ki harcolni Kijev környékén, hogy a Javelin rakéták kilövőegységeihez nem kaptak akkumulátorokat, így a fegyverek energiaforrás nélkül működésképtelenek voltak. A fronton éjszakánként sokan elhagyták az állásaikat. Volt, aki egy kővel verte szét a fegyverét, hogy űgy tűnjön, mintha harc közben ment volna tönkre, más sérülést színlelt. Később délre vezényelték, hogy a Javelin használatára képezzen ki katonákat. Elmondta, egy orosz tankot akkor tudott becélozni, amikor a benne ülő katonák cigizni kezdtek a tetején.

A Javelin használat közben
photo_camera A Javelin használat közben Fotó: EyePress via AFP

Egy német veterán beszámolt arról, hogyan halt meg a 22 éves Willy Josep Cancel április végén. A volt tengerészgyalogos egységének rádióüzeneteit az oroszok lehallgatták, ezért nem védett vonalakon, WhatsAppon vagy mobilon kommunikáltak. Így miután egyeztették a tervüket, az orosz tüzérség már lőtte is az állásaikat. A német önkéntes beszámolója szerint amikor Cancel meghalt, egy olyan állás felől kezdték lőni őket, amikről azt hitték, hogy az ukránoké, csak nem tudták felvenni velük rádión a kapcsolatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.