Jogtalanul spórolta meg az adóbefizetést a Roszatom a paksi önkormányzat szerint

energia
2022 május 29., 06:36
comments 1

Akár az másfél milliárdot is meghaladhatja az az összeg, amit a paksi önkormányzat követel az atomerőmű új blokkjait kivitelező Roszatom leányvállalatától, az ASE AO-tól. A Telex által bemutatott bírósági dokumentum szerint a városvezetés azért indított jogi eljárást, mert az orosz cég szabálytalanul csökkenthette az adóalapját, így az elmúlt években jóval kevesebb helyi iparűzési adó folyt be a városhoz.

Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd.
photo_camera Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd. Fotó: Kaufmann Balázs / 444

A cikk szerint a Roszatom fióktelepe 2017-ben az anyagi jellegű ráfordításait is levonta az adóalapjából, ami csak ebben az évben több mint 14,6 milliárd forintot jelentett. Így 30,1 milliárdos árbevétel mellett csak 15,4 milliárd után kellett iparűzési adót fizetnie. A paksi jegyző szerint a Roszatom fióktelepének 293 millió forintnyi iparűzési adót kell befizetnie, valamint kiszabott rá 146 millió forint adóbírságot és 12,3 millió késedelmi pótlékot. Mivel ez csak a 2017-es évre vonatkozik, a lap becslése szerint a teljes adóhiány akár a 1,5 milliárd forintot is elérheti.

A cég vitatta a paksi önkormányzat követeléseit, ezért közigazgatási eljárásban fellebbezett a határozat ellen a kormányhivatalnál. De mivel a kormányhivatal az önkormányzatnak adott igazat, a Pécsi Törvényszék elé került az ügy, aminek az ítélete ellen a Roszatom a legfelsőbb bíróságnál fellebbezett. Idén májusban a Kúria új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.