Törökország nem engedhet be terrorizmust támogató országokat a NATO-ba

külföld
2022 május 29., 14:28
comments 11

A török, valamint a finn és svéd delegációk között folytatott e heti tárgyalások nem voltak kielégítőek, Ankara nem mondhat igent „terrorizmust támogató” országok NATO-csatlakozására – közölte Recep Tayyip Edrogan elnök a TRT Haber műsorszolgáltató vasárnapi jelentése szerint.

Erdogan elnök május közepén a TRT-n kijelentette, Törökország nem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Ankara a PKK-val szövetséges szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Erők (YPG) támogatását is a két skandináv ország szemére veti.

photo_camera Háttal Ilham Aliyev azeri, profilból Recep Tayyip Erdogan török elnök Bakuban Fotó: MURAT KULA/Anadolu Agency via AFP

Azerbajdzsánból most visszatérve Erdogan újságírók előtt a tudósítás szerint kijelentette, hogy „nem tisztességesek és nem is őszinték”.

„Amíg Tayyip Erdogan a Török Köztársaság elnöke, kétségtelenül nem mondhatunk igent olyan országok NATO-belépésére, amelyek a terrorizmust támogatják” – jelentette ki Erdogan a repülőgép fedélzetén a Hürriyet című török napilap szerint.

Erdogan azt is közölte, hogy hétfőn telefonon tárgyal Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A török elnök legutóbb április 26-án és 28-án tárgyalt telefonon Putyinnal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.