Eladták az Eurovíziós Dalfesztiválon nyert díjukat, hogy drónokat vásároljanak Ukrajnának

háború
2022 május 30., 04:14

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál nyertese, az ukrán Kalush Orchestra 900 ezer dollárért adta el a dalversenyen nyert díját, hogy így gyűjtsenek pénzt. A kristálymikrofont Facebookon bocsátották árverésre, hogy a végösszegből drónokat vehessenek az ukrán hadseregnek.

Az eladással egyidőben a zenekar egyébként a berlini Brandenburgi kapunál tartott egy jótékonysági koncertet, hogy orvosi ellátásra is gyűjtsenek pénzt.

photo_camera A Kalush Orchestra koncertje a Brandenburgi kapunál május 29-én Fotó: CHRISTOPHE GATEAU/dpa Picture-Alliance via AFP

Oleh Psziuk, a zenekar egyik tagja a koncerten azt kérte a résztvevőktől, hogy ne szokjanak hozzá a háborúhoz, úgy fogalmazott, hogy szerinte ennek „mindig a címlapokon kellene lennie, amíg el nem jön a béke”.

A Stefania című dalt Psziuk eredetileg az anyjáról írta, de az olyan szövegrészleteket, mint a „mindig hozzád fogok menni a törött utakon”, a háború kitörése óta átértelmezték.

A díjért kapott összegből három ukrán gyártmányú PD-2-es drónt vásárolnak majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.