Két év alatt megduplázódtak az ingatlanárak a Balatonnál

gazdaság
2022 május 30., 06:12
comments 13

Két év alatt megduplázódott vagy annál is jobban nőtt az ingatlanok kínálati átlagára a Balaton környéki települések többségében – írja a Világgazdaság az Ingatlan.com adatbázisa alapján.

A nyaralók átlagára most 90-110 millió forint, a négyzetméterárak több településen egymillió forint körül vannak.

Somogy megyében, a déli parton az átlagos kínálati négyzetméterár 2020 májusában 570 ezer, 2021-ben 690 ezer forint volt, most pedig 1,043 millió forint. Az északi parton ennél szolidabbak az átlagárak, de az egyes települések között nagy az árkülönbség. Az északi parton Tihany a legdrágább, ott négyzetméterenként átlagosan 1,8 millióért lehet nyaralót venni.

A jelentős drágulás miatt viszont már gyengül a kereslet, amit a hiteldrágulás és a háború még jobban elbizonytalanított a Velencei-tó, valamint a Balaton északi és déli partján is – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Urbán Péter, az Engel & Völkers magyarországi cégvezetője pedig úgy jellemezte a piacot, hogy akinek volt pénze, a koronavírus-járvány elején gyorsan bevásárolt, de már érzékelhető a lassulás, az árak pedig vélhetően elérték a csúcsot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.