Megint tárgyalnak Genfben a szíriai konfliktus szereplői

háború
május 30., 17:56

Az ENSZ égisze alatt újabb tárgyalási forduló kezdődött Genfben a szíriai rendezés érdekében a damaszkuszi kormány, az ellenzék és a civil társadalom képviselőinek részvételével.

Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja közvetít a 8. tárgyalási fordulón, aminek a célja még mindig olyan új szír alaptörvény kidolgozása, ami alapján tisztességes és szabad választásokat lehet tartani Szíriában, ahol 2011 óta háború dúl.

Pedersen szerint az ellenzék és a kormány delegátusainak sikerült megállapodniuk arról, hogy a péntekig tartó tanácskozásokon az állami intézményrendszer erősítése, az alaptörvény szerepe és a közel-keleti országgal szemben elrendelt szankciók alkotmányjogi vonatkozásai mellett megvitassák „az átmenet igazságszolgáltatási rendszerének” kérdését is.

Ez utóbbi alatt a felek a súlyos emberijog-sértések feldolgozását szolgáló intézkedéseket és folyamatokat értik. ENSZ-nyomozók az utóbbi években megint háborús és emberiesség elleni bűncselekményekről tettek jelentést Szíriából.

photo_camera Fotó: Mohamad Abazeed/AFP

Az eddigi tárgyalások nem hoztak kézzelfogható eredményt, részben a küldöttségek kölcsönös bizalmatlansága miatt.

A tíz éve tartó polgárháborúban több 100 ezren haltak meg, több millióan menekültek el a hazájukból, és kb. 6,7 millió belső menekültről tudni. A damaszkuszi vezetésnek iráni és orosz támogatással sikerült visszaszereznie az ellenőrzést az állam területének kb. kétharmada felett. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt