Rakéta-sorozatvetőket küldhet Ukrajnának az USA

külföld
május 30., 13:13
comments 7

Az Egyesült Államok teljesítheti Volodimir Zelenszkij kérését, és rakéta-sorozatvetőket is küldhet Ukrajnának. A Washington Post értesülései szerint, bár Oroszország korábban jelezte, hogy az ilyen nagy hatótávolságú tüzérségi eszközök szállítását provokatív eszkalációnak tekintené, az amerikai kormányt ez nem feszélyezi. M270-es rakéta-sorozatvetőket küldhetnek, az egyetlen megkötésük, hogy a legnagyobb, akár hetven kilométeres hatótávolságú lövedékeket nem adnák mellé - a fegyver három típusú 227 milliméteres rakétalőszert tud kilőni, ezek közül a legrövidebb hatótávolságú is 32 kilométeres, a közepes töltet hatótávolsága 45 kilométer.

UPDATE 15:45: Az amerikai sajtóbeszámolók megjelenése után Joe Biden a Reuters jelentése szerint azt közölte, hogy az USA nem küld olyan rakétarendszereket Ukrajnának, amivel az orosz területeket is lőhetne. Biden megnyilatkozásából nem egyértelmű, hogy ezzel csak a legnagyobb hatótávolságú, 70 kilométeres lőszerek szállítására utalt-e, amit a korábbi megszólalók is kizártak - ezekkel az ukránok Harkivnál a határt elérve akár Belgorod városát is lőhetnék. Biden nyilatkozatát azért is nehéz értelmezni, mert bármilyen rakétarendszerrel lehet lőni orosz területeket Ukrajna határáról.

photo_camera A 210. táboritüzér-dandár 37. táboritüzér-ezred 6. tüzérosztály C ütegének M270-es rakéta-sorozatvetői lőgyakorlaton Dél-Koreában. Fotó: 210. táboritüzér-dandár - közkincs

Az USA korábban már másfél dandárnyira való M777-es tarackot is átadott Ukrajnának, ezeket a BBC értesülései szerint az ukrán erők már használják is. Ezek az alaplőszerrel 25, a precíziós Excalibur lövedékkel akár 40 kilométeres távolságból is képesek megsemmisíteni célpontjukat.

Az M270-est három fős személyzet üzemelteti, a sorozatvető percenként akár 18 rakétát is képes indítani. Az első iraki háborúban az amerikaiak nagy sikerrel vetették be ezeket az iraki tankhadosztályok ellen.

Az ukránok közben Dániától is kaptak rakétafegyvereket, a dánok a létfontosságú fekete-tengeri kikötőváros, Odesza védelmére küldtek Harpoon hajó elleni rakétákat, amelyek akár 130 kilométer (70 tengeri mérföld) távolságból is képesek megsemmisíteni hajókat. Ezeket az ukránok saját fejlesztésű Neptun rakétáik mellett vethetik be a partvidék védelmében. Ez utóbbiak a háborúban már bizonyítottak, ilyennel süllyesztették el az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkva rakétacirkálót. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt