Ukrajnát készültek megszállni, de most már annak is örülnének, ha egy szétlőtt kisvárost megszereznének

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
május 30., 11:21
comments 15

Herszonban és Luhanszkban is kisebb ellentámadásba lendültek az ukrán erők vasárnap. Az Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint a Herszon és Mikolajiv határán indított offenzívával ez idáig nem szabadítottak fel számottevő területeket, de a cél egyelőre talán nem is ez. Az ellentámadással két részcélt is megvalósíthatnak: egyrészt megzavarhatják az orosz erőket védőállásaik kiépítésében, másrészt pedig arra kényszeríthetik az oroszokat, hogy csapatokat vonjanak el fő támadási irányukból a Herszont védő, erősen tartalékos, gyenge harcértékű és gyengén felszerelt alakulataik megerősítésére.

Látványos eredményeket a luhanszki ellentámadás vagy inkább ellenlökés sem ért el, de Liszicsanszk alatt visszafoglalták Tosivka települést, amivel nyomást gyakorolhatnak a popasznai zsebből észak felé kitörni készülő orosz erőkre. Ez utóbbiak célja a szeverodonecki ukrán védők fő utánpótlási útvonalának elvágása volna, de az ukrán ellenlökés eltérítheti őket ettől.

Összességében a keleti orosz offenzívát az elmúlt héten elért eredményei ellenére se lehet sikeresnek minősíteni. Az ISW általában visszafogott elemzői szerint "az egész ország megszállását célzó orosz invázió mostanra egyetlen kelet-ukrajnai város megszerzésére irányuló kétségbeesett és véres offenzívává alakult, amivel párhuzamosan már csak korábbi fontos, de korlátozott eredményeik megvédésére koncentrálnak délen és keleten". Ezt ékesen szemlélteti a teljes frontot áttekintő térkép, amin Szeverodoneck a fehérrel jelölt ukrán területek legkeletibb csücskében van, vagyis azon a bolhányi területen koncentrálódik az orosz erők kétharmada:

photo_camera Az orosz invázió állása 2022. május 29-én. Az oroszok szinte minden erejüket a legkeletibb ukrán város, Szeverodoneck elfoglalására koncentrálják. Fotó: Institute for the Study of War / Twitter

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt