Ukrajnát készültek megszállni, de most már annak is örülnének, ha egy szétlőtt kisvárost megszereznének

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 május 30., 11:21
comments 15

Herszonban és Luhanszkban is kisebb ellentámadásba lendültek az ukrán erők vasárnap. Az Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint a Herszon és Mikolajiv határán indított offenzívával ez idáig nem szabadítottak fel számottevő területeket, de a cél egyelőre talán nem is ez. Az ellentámadással két részcélt is megvalósíthatnak: egyrészt megzavarhatják az orosz erőket védőállásaik kiépítésében, másrészt pedig arra kényszeríthetik az oroszokat, hogy csapatokat vonjanak el fő támadási irányukból a Herszont védő, erősen tartalékos, gyenge harcértékű és gyengén felszerelt alakulataik megerősítésére.

Látványos eredményeket a luhanszki ellentámadás vagy inkább ellenlökés sem ért el, de Liszicsanszk alatt visszafoglalták Tosivka települést, amivel nyomást gyakorolhatnak a popasznai zsebből észak felé kitörni készülő orosz erőkre. Ez utóbbiak célja a szeverodonecki ukrán védők fő utánpótlási útvonalának elvágása volna, de az ukrán ellenlökés eltérítheti őket ettől.

Összességében a keleti orosz offenzívát az elmúlt héten elért eredményei ellenére se lehet sikeresnek minősíteni. Az ISW általában visszafogott elemzői szerint "az egész ország megszállását célzó orosz invázió mostanra egyetlen kelet-ukrajnai város megszerzésére irányuló kétségbeesett és véres offenzívává alakult, amivel párhuzamosan már csak korábbi fontos, de korlátozott eredményeik megvédésére koncentrálnak délen és keleten". Ezt ékesen szemlélteti a teljes frontot áttekintő térkép, amin Szeverodoneck a fehérrel jelölt ukrán területek legkeletibb csücskében van, vagyis azon a bolhányi területen koncentrálódik az orosz erők kétharmada:

Az orosz invázió állása 2022. május 29-én. Az oroszok szinte minden erejüket a legkeletibb ukrán város, Szeverodoneck elfoglalására koncentrálják.
photo_camera Az orosz invázió állása 2022. május 29-én. Az oroszok szinte minden erejüket a legkeletibb ukrán város, Szeverodoneck elfoglalására koncentrálják. Fotó: Institute for the Study of War / Twitter

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.