Nekirontottak Szeverodonecknek az oroszok, pedig még körül se zárták

külföld
2022 május 28., 12:48
comments 12

Amilyen módszeresen haladtak eddig Szeverodoneck bekerítésével, olyan hirtelen fordultak rá a város közvetlen támadására az orosz erők. Az elmúlt hetekben folyamatos tüzérségi bombázásokkal puhították az ukrán vonalakat, majd Popasznánál áttörve az utánpótlási vonalaikat is fenyegetni kezdték. Ez alapján úgy tűnt, hogy miután feladták túl ambiciózus tervüket az ukrán erők széles átkarolására, okosabb stratégiát követve kisebb katlancsatákra kényszeríthetik az ukrán védőket, feldarabolva ezzel a frontvonalat.

Megsemmisült orosz harcjármű Kutuzivkánál, Harkiv keleti határában.
photo_camera Megsemmisült orosz harcjármű Kutuzivkánál, Harkiv keleti határában. Fotó: PATRICK FORT/AFP

Popaszna mellett Limannál is próbálkoztak, ezt a törekvésüket szombatra már minden forrás szerint siker koronázta - mi már pénteki hadi jelentésünkben Liman elestéről írtunk orosz források és a Twitteren az ukrán erők sietős, bár szervezett visszavonulásáról keringő videók alapján.

Ezek fontos fejlemények voltak, mert esélyt adtak rá, hogy Szeverodoneck védőit akár kettős gyűrűbe is vonják. Ugyanakkor az ukrán erők a város környékén keményen ellenálltak, ezért áttörésük után a popasznai zsebből az oroszok végül nem is a donecki Bahmut, hanem a luhanszki Liszicsanszk felé indultak meg, hogy ott egyesítsék erőiket a Szeverodonecket abból az irányból támadó erőikkel. Így jelentős létszámfölényt alakíthattak volna ki:

Szeverodonecket közvetlenül 25 orosz zászlóaljharccsoport (BTG) támadja, és a popasznai zsebben is ugyanennyi harcol.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.