Százötvenezer forinttal kerülhet többe a külföldi nyaralás egy háromtagú családnak, mint tavaly

külföld
2022 május 31., 18:18

Legalább ötödével drágultak a legkedveltebb külföldi üdülőhelyek a magyarok számára, számolt be az RTL Híradó. A múlt hónapban Horvátországban is felgyorsult az infláció, ráadásul forint az euróhoz és a kunához képest is tizenhárom százalékkal kevesebbet ér. Így a tavalyi árak is nagyobb terhet jelentenek a magyaroknak.

A Bankmonitor szerint egy háromtagú magyar család, amelyik tavaly még hétszázezer forintot költött a horvátországi nyaralásra, idén százhatvanezerrel többet fizethet ugyanazért. Hasonló drágulással számolhat az is, aki az olasz, a görög vagy a spanyol tengerpartra készül.

„20-23 százalékkal drágult egy év alatt a nyaralás. Ennek két komponense van: a drágulás 60 százalékát a forint gyengülése okozza, és körülbelül 40 százalékot tesz ki az adott országban megjelenő infláció" – mondta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

photo_camera Fotó: Antonio Bat/MTI/MTVA

A szállás mellett benzinre is többet kell költeni, Horvátországban nagyjából annyiba kerül literje, mint nálunk a külföldieknek, azaz hétszáz forintnál is drágább.

„Legalább kétszáz forint a literenkénti különbség. Az üzemanyagköltség mellett az úthasználati díjjal is számolni kell Horvátországnál, ami tavalyhoz képest tíz százalékkal drágul június 15-től – mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

A K&H Bank reprezentatív kutatása szerint a harminc és ötvenkilenc év közötti magyarok huszonhat százaléka fontolgat külföldi utazást idén. Ötvenhat százalékról ötvennyolcra emelkedett azok aránya, akik belföldön sem engedhetnek meg maguknak egy ötnapos kikapcsolódást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.