Százötvenezer forinttal kerülhet többe a külföldi nyaralás egy háromtagú családnak, mint tavaly

május 31., kedd 18:18

Legalább ötödével drágultak a legkedveltebb külföldi üdülőhelyek a magyarok számára, számolt be az RTL Híradó. A múlt hónapban Horvátországban is felgyorsult az infláció, ráadásul forint az euróhoz és a kunához képest is tizenhárom százalékkal kevesebbet ér. Így a tavalyi árak is nagyobb terhet jelentenek a magyaroknak.

A Bankmonitor szerint egy háromtagú magyar család, amelyik tavaly még hétszázezer forintot költött a horvátországi nyaralásra, idén százhatvanezerrel többet fizethet ugyanazért. Hasonló drágulással számolhat az is, aki az olasz, a görög vagy a spanyol tengerpartra készül.

„20-23 százalékkal drágult egy év alatt a nyaralás. Ennek két komponense van: a drágulás 60 százalékát a forint gyengülése okozza, és körülbelül 40 százalékot tesz ki az adott országban megjelenő infláció" – mondta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Fotó: Antonio Bat/MTI/MTVA

A szállás mellett benzinre is többet kell költeni, Horvátországban nagyjából annyiba kerül literje, mint nálunk a külföldieknek, azaz hétszáz forintnál is drágább.

„Legalább kétszáz forint a literenkénti különbség. Az üzemanyagköltség mellett az úthasználati díjjal is számolni kell Horvátországnál, ami tavalyhoz képest tíz százalékkal drágul június 15-től – mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

A K&H Bank reprezentatív kutatása szerint a harminc és ötvenkilenc év közötti magyarok huszonhat százaléka fontolgat külföldi utazást idén. Ötvenhat százalékról ötvennyolcra emelkedett azok aránya, akik belföldön sem engedhetnek meg maguknak egy ötnapos kikapcsolódást.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt