Letöltendőt kapott az amerikai orvos, aki csodaszert árult Covid ellen az interneten

bűnügy
2022 május 31., 10:22
Hidroxiklorokin gyári csomagolásban
photo_camera Hidroxiklorokin gyári csomagolásban Fotó: Fernando Moreno/AGIF via AFP

30 nap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy San Diego-i orvost az Egyesült Államokban, aki a koronavírus-járvány kitörése idején azt terjesztette, hogy biztos gyógymód van a kezében.

Jennings Ryan Staley a Skinny Beach Med Spa nevű vállalkozása nevében kiküldött hírleveleiben azt állította, hogy biztos megoldás van a kezében a Covid kezelésére: a hidroxiklorokin.

A hidroxiklorokint malária és néhány autoimmun betegség kezelésérhez használják. A koronavírus-járvány kitörése idején minden megalapozott vizsgálat lefolytatása előtt elterjedt, hogy a gyógyszer alkalmas lehet a betegség kezelésére.

Valójában egészséges szervezetek esetében a hidroxiklorokin veszélyes lehet: szívritmuszavart, máj- és vesekárosodást, epilepsziás roham képében jelentkező idegsejt-károsodást, de akár vércukorszint-csökkenést is okozhat.

Staley leveleiben azzal hencegett, hogy bár a hidroxiklorokin - amiről még Donald Trump is csodaszerként beszélt a Covid első heteiben - fogyóban van, neki bőven van raktáron a szerből. Az ügyészek szerint Staley azt tervezte, hogy egy kínai szállító segítségével tölti fel készleteit.

Az orvost 30 nap börtönre és egy év házi őrizetre ítélték a terv miatt. Tavaly bűnösnek vallotta magát.

„A világjárvány tetőpontján, mielőtt a vakcinák rendelkezésre álltak volna, ez az orvos megpróbált hasznot húzni a betegek félelmeiből" - mondta Randy Grossman amerikai ügyész egy sajtóközleményben, hozzátéve, hogy Staley visszaélt bizalmi pozíciójával, és aláásta az egész orvosi szakma integritását.

A gyógyszer azután lett igazán népszerű, hogy Donald Trump beszélni kezdett róla nyilvánosan. Ez utólag azért is bizonyult veszélyesnek, mert a gyógyszerből fellépő hiány azokat is érintette, akiknek arra tényleges szükségük lett volna.

Az ügyészek szerint a szövetségi ügynökök azután kezdtek el vizsgálódni Staley után, hogy az aggódó ügyfelek figyelmeztették az FBI-t a Skinny Beach Med Spa spamjeire.

2020 márciusának végén egy beépített ügynök válaszolt az egyik e-mailre, és érdeklődött a kezelési készletről. Miután Staley és az ügynök nem sokkal később telefonon beszéltek, az orvos azt állította, hogy a hidroxiklorokvin egy „csodaszer, sőt csodálatos gyógymód”, amely legalább hat hétig immunissá teszi az embert a Coviddal szemben.

„Megelőző és gyógyító hatású” - mondta Staley a beépített ügynöknek, derült ki a bírósági dokumentumokból, és hozzátette azt is, hogy a vírus szó szerint órákon belül eltűnik annak a szervezetéből, aki beadta magának a gyógyszert.

A hívás során Staley elárulta az ügynöknek, hogy Kínából intézte a hidroxiklorokint, sőt annyira okos volt, hogy elmesélte, miként verte át a vámhatóságot azzal, hogy édesburgonya-kivonatként címkézte fel a cuccot.

Az ügynök a bírósági dokumentumok szerint hat készletet rendelt - ami elég volt neki és öt családtagjának - 4000 dollárért.

Staley ellen 2020. április közepén emeltek vádat, és 2021 júliusában bűnösnek vallotta magát.

Az ítélethirdetés részeként Staley-t 10 000 dolláros pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték, és arra is, hogy adja vissza a szövetségi ügynök által a családja készletéért kifizetett 4000 dollárt. Át kellett adnia továbbá több mint 4500 tablettát különböző gyógyszerekből, több zacskó üres tablettakapszulát és egy kézi kapszulatöltő gépet.

A kaliforniai orvosi kamara nyilvántartása szerint Staley engedélyét ideiglenesen felfüggesztették. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.