Magyarországon is megjelent a majomhimlő

Egészségügy
2022 május 31., 14:53

Müller Cecília kedden jelentette be, hogy Magyarországon is azonosították a majomhimlőt egy 38 éves férfinél, írja a Tények.hu. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. A betegség 2-4 hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben.

A majomhimlő, aminek több esetét fedezték fel Európában és Észak-Amerikában, ritka afrikai betegség, amiből a beteg általában spontán módon gyógyul meg. A vírus állati szervezetből terjed emberre.

A betegséget, amit először 1970-ban azonosítottak embernél a Kongói Demokratikus Köztársaságban, jelenleg tucatnyi afrikai országban tekintik endemikusnak, azaz csakis az adott helyhez kötődőnek.

A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatalának hétfői közlése szerint az országban május 7.- e óta 179-re nőtt a fertőzöttek száma. Spanyolországban a hét végén huszonkettővel nőtt a fertőzöttek száma, és elérte a százhúszat. Portugáliában péntektől hétfőig huszonkettővel, kilencvenhatra nőtt a fertőzöttek száma.

Rosamund Lewis, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) vezető majomhimlő-szakértője hétfőn egy londoni tanácskozáson arról beszélt, hogy a WHO nem gondolja, hogy a majomhimlő Afrikán kívüli megjelenése világjárványhoz vezetne. Továbbra sem világos, hogyan adják tovább a betegséget a tüneteket nem mutató fertőzöttek.

A WHO jelenleg azt vizsgálja, hogy a járvány minősíthető-e nemzetközi aggodalomra okot adó lehetséges közegészségügyi veszélyhelyzetnek. Egy ilyen veszélyhelyzet kihirdetése, mint történt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 vagy az ebola esetében, felgyorsítaná a kutatást és a járvány féken tartásának finanszírozását.

Arról, hogy a majomhimlőből valószínűleg nem lesz Covid 2.0, itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.