Már a BME-n is vizsgálják a modellváltás lehetőségét

oktatás
2022 május 31., 12:32
comments 7

Hétfőn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szenátusa egyhangúlag megszavazta, hogy a szenátus elnöke kapjon felhatalmazást a kontrollált intézményi működésimodell-fejlesztés előkészítésére. Az erről szóló közleményében a hallgatók érdekképviselete hangsúlyozta, hogy az előterjesztés nem a BME modellváltásáról szól, hanem egy esetleges modellváltás körülményeinek megismeréséről, előzetes információszerzésről.

A BME kancellárja, Kotán Attila már tavaly arról értekezett, hogy meg kell vizsgálniuk a modellváltás lehetőségét. Stumpf István, a felsőoktatás kiszervezéséért felelős kormánybiztos pedig tavaly májusban vetette fel, hogy BME-nek is alapítványi fenntartásba kellene kerülnie, mint korábban annak a 10 egyetemnek. Ezeknek az élére olyan kuratóriumok kerültek, amiket nagyrészt megbízható kormánypárti káderekkel töltöttek fel.

A kiszervezések miatt mostanáig csak 5 állami fenntartású egyetem maradt: az ELTE, a BME, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.