Stumpf István a BME-nél is el tudná képzelni az alapítványi modellt

POLITIKA
2021 május 03., 09:54

A felsőoktatás kiszervezéséért felelős kormánybiztos szerint az állami fenntartásban maradt egyetemeknek végig kell gondolniuk, számukra okoz-e hátrányt, hogy nem kerültek alapítványi fenntartásba.

Stumpf István úgy értékeli, heroikus munkát végeztek a kollégái annak a több mint egy tucat törvény előkészítésével, aminek a múlt heti megszavazásával több mint 10 egyetem került vagyonkezelő alapítványok tulajdonába. Ezzel már 21 intézmény van alapítványi fenntartásban, de úgy látszik, Stumpf István itt nem állna meg, a Magyar Nemzetnek most azt mondta,

szerinte a Műegyetemnél ez a modellváltó struktúra sokkal megfelelőbb, mint néhány tudományegyetem számára, de majd eldöntik, akarnak-e a jövőben csatlakozni.Egy hete egyébként a BME kancellárja, Kotán Attila is arról értekezett, hogy meg kell vizsgálniuk a modellváltás lehetőségét.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépülete
photo_camera A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépülete Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

A kiszervezések miatt mára csak 5 állami fenntartású egyetem maradt: az ELTE, a BME, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia. Ezek közül az ELTE-ről azt mondta „a maga gyakorlóiskoláival, számtalan karával, mamut kiterjedésével nem olyan egyszerűen alakítható át”. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem valószínűleg hosszú távon is állami fenntartású maradna,

de „hogy mi lesz a művészeti egyetemekkel, azt meglátjuk”.Beszélt arról is, hogy „a nagy tudományegyetemeknél az a nehézség, hogy számos szak – például a pedagógusképzés – nem piacosítható, ebben az állam továbbra is jelentős szerepet kell hogy vállaljon”. Ennek ellenére a vidéki tudományegyetemek szintén alapítványi fenntartásba kerültek, ráadásul garanciák nélkül, vakon kellett belemenniük.

Stumpf elismerte, hogy ő lesz az újonnan alakuló Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumi elnöke, szeretnék megpályázni a szőlész-borász képzés csúcsát. Egyébként nem ő az egyetlen kormányzati szereplő, aki bekerül az egyetemeket irányító kuratóriumokba, szinte mindenhova jutott egy miniszter, államtitkár vagy kormánybiztos. Orbán Viktor péntek reggel már egészen nyíltan beszélt arról, hogy ezekbe a testületekbe világnézeti alapon válogatnak tagokat.

Ahogy arról a múlt héten részletesen írtunk, kezdetben több egyetem is támogatta volna egy rugalmasabb működési modell kialakítását, de valami egészen mást kaptak, mint amiről évekig tárgyaltak a kormánnyal, hiszen politikai ellenőrzés alatt tartott magánintézménnyé váltak. Arra, hogy a modellváltást kétharmados többséghez kötötték, Stumpf most azt mondta: „Ha minden kormányváltásnál összevissza lehetne rángatni az egészségügyet, benne a klinikák kapacitását vagy az egyetemek szerkezetét, akkor ott állnánk, ahol a part szakad. Nem lehetne hosszú távra tervezni, az intézmények nem tudnának 15–20 éves szerződések keretében gondolkodni.”

link Forrás