Megöltek egy francia újságírót Szeverodonyecknél

háború
2022 május 31., 05:25
photo_camera Fréderic Leclerc-Imhoff, a BFM TV munkatársa Szeverodonyeck városánál hunyt el május 30-án Fotó: HANDOUT/AFP

Hétfőn az ukrán és francia hatóságok is beszámoltak róla, hogy Szeverodonyeck városánál elhunyt a 32 éves Frédéric Leclerc-Imhoff francia újságíró és operatőr, a BFM TV munkatársa.

Leclerc-Imhoff egy páncélozott járműben utazott épp Luhanszk felé, amikor eltalálta egy orosz gránátból származó repesz. Egy humanitárius akcióról tudósított épp.

Leclerc-Imhoff kollégájával, Maxime Brandstaetterrel és egy helyi fixerrel, Oksana Leutával utazott a járműben. Előbbi könnyebben, utóbbi egyáltalán nem sérült meg.

Az operatőr korábban tudósított már Ukrajnából, ez volt a második kiküldetése. Hat éve dolgozott a csatornánál.

Az eset után megszólalt Emmanuel Macron francia elnök is, aki részvétét fejezte ki az elhunyt újságíró családtagjainak.

Volodimir Zelenszkij ugyanígy tett. Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy Leclerc-Imhoffnak adta az első teljes interjúját a háború alatt. Ő a 32. médiamunkás, aki elhunyt az orosz-ukrán háborúban.

A Committee to Protect Journalists nemzetközi médiavédelmi szervezet szerint már több mint egy tucat újságírót öltek meg, miközben az ukrajnai konfliktusról tudósítottak.

Franciaország új külügyminisztere, Catherine Colonna vizsgálatot indított az eset körülményeinek kivizsgálására.

Szergej Hajdaj, Luhanszk területi kormányzója Telegram-csatornáján azt írta, hogy a jármű, amely 10 ember kimentésére indult ellenséges területre, tűz alá került, a gránátokból származó repeszek pedig átszúrták a páncélzatot.

Az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság szóvivője, Andrej Marotcsko ezzel szemben a Tass orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, „nem életszerű, hogy Leclerc-Imhoff újságíró volt, sokkal inkább önkéntes vagy külföldi zsoldos”, és valószínűleg inkább fegyvereket szállíthatott az ukrán erőknek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt