Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a korrupció emlegetése a nyomásgyakorlás és a befolyásszerzés eszköze

POLITIKA
2022 június 01., 06:20
comments 7

Domokos László interjút adott a Mediaworks Hírcentrumának. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszélt a korrupcióról, a koronavírus-járvány kezeléséről és persze Brüsszelről is.

Emlékeztetőül: Az ÁSZ több ezer civil egyesületet és alapítványt értesített májusban arról, hogy a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző szervezetnek minősülnek, és felszólította őket, hogy töltsék fel a beszámolóikat, hogy az ÁSZ ellenőrizhesse őket. Állatmentő, sérülteket gyógyító, a mélyszegénység felszámolásáért küzdő, hajléktalanokat segítő, környezettudatosságra nevelő, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezetek is kaptak értesítőt, de a Civil Összefogás Fórum például nem.

Az ÁSZ kedden kiadott egy közleményt, melyben arról írnak, hogy a május közepén kiküldött levelek részletes leírásai a tanácsadás részei csak, ez tehát még nem maga az ellenőrzés, csak az előkészítő fázis.

A szerdán megjelent interjúban Domokos erről valójában nem beszél, viszont azt állítja, az államigazgatásban folyamatosan csökken a korrupció kockázata. „Ha ez így van, ön szerint mivel magyarázható, hogy a kormány politikai ellenzéke manapság is a korrupciót emlegetve lendül rendszeres támadásba?” - teszi fel a kérdést az interjú készítője. A válasz: nem az van, hogy nincsenek korrupciós ügyek, de az elnöknek valahogy mégis az az érzése, hogy „miközben az államigazgatás számos szereplője fellép a visszaélések ellen, a kívülállók leginkább csak alap nélkül vádaskodnak”.

„Persze ennek is megvan a maga oka. A korrupció emlegetése a nyomásgyakorlás, a befolyásszerzés egyik politikai és gazdasági eszköze. A visszaélések hangoztatását mintha egyesek arra szeretnék felhasználni, hogy kiterjesszék befolyásukat egy adott területre, csoportra, netán egy egész államra. Ahhoz, hogy valakire ráragasszák a korrupt bélyeget, nem kell különösebb bizonyíték, az érintett viszont nehezen tudja magát tisztázni” - állapítja meg Domokos, az Állami Számvevőszék elnöke.

További fontos állítások:

  • Magyarország az EU pénzügyi hozzájárulása nélkül is túllépett a koronavírus okozta válságon.
  • Nem adhatjuk fel szuverenitásunk legkisebb morzsáját sem a helyreállítási alap forrásáért.
  • A koronavírus-járványt - ellentétben a nyugattal - Magyarország jól kezelte.

A teljes interjú itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.