Az Európai Bizottság elfogadta Lengyelország helyreállítási tervét

eu
2022 június 01., 17:36

Az Európai Bizottság szerdán délután bejelentette: azt ajánlja a tagállamoknak, hogy hagyják jóvá Lengyelország nemzeti helyreállítási tervét, amelynek keretében 23,9 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kedvezményes hitelt biztosítanak nekik - írja az Eurológus.

Andrzej Duda lengyel elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
photo_camera Andrzej Duda lengyel elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Mivel a lengyel igazságszolgáltatási reform egyes elemei az uniós jogba ütköztek, sokáig kétséges volt, hogy Lengyelország hozzáférhet-e a támogatáshoz. A szejm azonban néhány napja megszavazta az EU által kifogásolt bírósági fegyelmi kamara megszüntetését célzó tervezetet, így elhárult a legfőbb akadály. Az Európai Bizottság azonban feltételeket is szabott, ugyanis a lengyel kormány még nem tette meg az igazságszolgáltatásban általuk elvárt összes lépést és intézkedést. Ezért mielőtt Lengyelország benyújtja első kifizetési kérelmét, ezeknek a feltételeknek még eleget kell tenniük. Az Európai Tanács négy héten belül hozza meg a jóváhagyásról szóló formai döntést.

Így Magyarország maradt az egyetlen tagállam, melynek helyreállítási tervéhez egy éve nem járul hozzá az Európai Bizottság, méghozzá a korrupciós kockázatok miatt. Az új kormányban Navracsics Tibor lett az uniós források felhasználásáért felelős, tárca nélküli miniszter, aki május közepén azt mondta, év végéig meg akar egyezni a függőben lévő EU-s támogatásokról.

Magyari Péter márciusi cikke a magyar helyreállítási tervről: Újabb kísérletet tett a magyar kormány, hogy hozzáférjen az elzárt EU-s pénzekhez

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.