Kanada átmenetileg dekriminalizálja az illegális drogok használatát Brit Columbiában

drog
2022 június 01., 04:18

Kedden jelentette be a kanadai kábítószer-felügyelet, hogy jövő év január 31-től három évre ideiglenesen dekriminalizálja az illegális drogok személyes használatát Brit Columbiában.

A mentesség az első ilyen jellegű intézkedés a kanadai történelemben, és a tartományban kialakult, elképesztő méreteket öltött túladagolási válságot próbálják enyhíteni vele.

A szabály lehetővé teszi, hogy a tartományban a felnőttek legfeljebb két és fél gramm opioidot - beleértve a heroint, a morfiumot és a fentanilt -, crack- és kokainport, metamfetamint és MDMA-t, más néven ecstasyt tarthassanak maguknál. Akinél tényleg csak ennyit találnak, nem vonható büntetőjogi felelősségre, és nem veszik el tőle a kábítószert. Viszont tájékoztatást kapnak az elérhető helyi egészségügyi és szociális szolgáltatásokról, és ha igénylik, segítséget is kapnak ezek igénybevételéhez.

Azokat továbbra is felelősségre vonják, akik az említett határértéket meghaladó mennyiséget birtokolnak, illetve akik a drogokat előállítják vagy forgalmazzák. A kábítószer-használat iskolák, gyermekgondozási létesítmények és repülőterek közelében továbbra is illegális marad.

„Azért teszünk így, mert kormányunk elkötelezett amellett, hogy minden rendelkezésre álló eszközt felhasználjon a megbélyegzés ellen és a kábítószer-használat ártalmainak csökkentésére, és hogy továbbra is együttműködjön a joghatóságokkal, hogy életeket mentsen, és hogy véget vessen ennek a válságnak” - mondta Carolyn Bennett, Kanada mentális egészségért és függőségekért felelős minisztere keddi nyilatkozatában.

Az intézkedés hatásait monitorozzák és értékelik, és az adatok alapján ha kell, igazítanak rajta. Bennett bejelentette azt is, hogy további 11,78 millió dolláros szövetségi támogatást nyújt olyan projektekre, amelyek célja a megelőzés és az ártalomcsökkentés.

Becslések szerint csak tavaly 2200 ember halt meg kábítószer-túladagolásban a tartományban, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent a 2020-as, 1700 halálos áldozathoz képest.

(Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.