Kicsi az esélye, hogy elkapjuk a majomhimlőt, de érdemes tisztában lenni a tünetekkel

egészség
2022 június 01., 13:19
comments 5

Tekintve, hogy kedden Magyarországon is azonosítottak már egy majomhimlővel fertőzött beteget, és ennek ellenére a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán továbbra sem találni semmilyen ezzel kapcsolatos információt, Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a betegségről egy nyilvános Facebook-posztban.

Majomhimlő vírus illusztrációja
photo_camera Majomhimlő-vírus illusztrációja Fotó: THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Néhány lényeges tudnivaló:

  • szoros kontaktus, tehát szex által is terjed,
  • a bőrön keletkező viszkető hólyagocskákból ürülő folyadék átadásával fertőz (főként az akut fázisban), a hólyagok azonban csak az általános tünetek után jelentkeznek, először az arcon, majd a test egész felületén,
  • lappangási ideje 1-3 hét,
  • többnyire magától gyógyul pár hét alatt, tehát nincs ok aggodalomra.


Mint Rékassy írja, a következő kérdéseket kell végiggondolni gyanú esetén:

  • került-e szoros kontaktusba az elmúlt 3 hétben beteggel,
  • járt-e Afrikában, ott fogyasztott-e nyers vagy nem kellően átsütött húst,
  • foglalkozik-e vadállatokkal,
  • volt-e szexuális kapcsolata magas rizikójú személyekkel?

Ha valaki a tünetek és a kérdések megválaszolása után úgy gondolja, hogy majomhimlős, mindenképp végeztessen PCR-tesztet, izolálja magát három hétre, maradjon otthon, ne használja mások ruháját, ágyneműjét, törölközőjét, ne létesítsen szexuális kapcsolatot, és jelentse az esetet az NNK-nak, a háziorvosának, illetve a bőr- és nemibeteg-gondozónak. A hólyagokat pedig csakúgy, mint más himlőknél, nem szabad vakarni, mert hegesedhetnek.

Szurovecz Illés ebben a cikkben hosszabban is összefoglalta, hogyan áll jelenleg a majomhimlő világszerte, és mik a várható fejleményei.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.