A tálibok betiltanák a máktermesztést Afganisztánban

június 2., csütörtök 15:46
1

Az afganisztáni tálibok a máktermesztés betiltását tervezik, ezzel az országban történő ópium- és heroin-előállítást igyekeznének leállítani – írja az AP amerikai hírügynökség.

Az afganisztáni tálibok – akik több mint kilenc hónapja vették át a vezetést Kabulban – április elején rendeletet adtak ki, ami szerint betiltanák a máktermesztést, és most, június elején kezdik a kampányt a rendelet végrehajtására.

Tálib harcos a nők jogaiért rendezett tüntetés ellen tartott demonstráción Kabulban január 21-én. Illusztráció: Mohd Rasfan/AFP

Afganisztán a világ legnagyobb ópium-előállítója, az európai és ázsiai kábítószer-fogyasztás egyik fő heroinforrása, pedig az elmúlt húsz évben az országban állomásozó amerikaiak is dollármilliókat fektettek a máktermesztés felszámolásába.

A kábítószer-kereskedelmet akadályozó intézkedés várhatóan az elszegényedett földbirtokosokra és napszámosokra lesz a legkárosabb, mivel rengeteg földművelőnek a máktermelés jelenti az egyetlen megélhetési forrást. A tálibok hatalomátvétele óta az afgán gazdaság a korábbinál is nehezebb helyzetbe került, részben azért is, mert a külföldi segélyezők megvonták az országtól a támogatásokat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt