A tálibok betiltanák a máktermesztést Afganisztánban

külföld
2022 június 02., 15:46
comments 1

Az afganisztáni tálibok a máktermesztés betiltását tervezik, ezzel az országban történő ópium- és heroin-előállítást igyekeznének leállítani – írja az AP amerikai hírügynökség.

Az afganisztáni tálibok – akik több mint kilenc hónapja vették át a vezetést Kabulban – április elején rendeletet adtak ki, ami szerint betiltanák a máktermesztést, és most, június elején kezdik a kampányt a rendelet végrehajtására.

Tálib harcos a nők jogaiért tartott tüntetés ellen tartott demonstráción Kabulban január 21-én.
photo_camera Tálib harcos a nők jogaiért rendezett tüntetés ellen tartott demonstráción Kabulban január 21-én. Illusztráció: Mohd Rasfan/AFP

Afganisztán a világ legnagyobb ópium-előállítója, az európai és ázsiai kábítószer-fogyasztás egyik fő heroinforrása, pedig az elmúlt húsz évben az országban állomásozó amerikaiak is dollármilliókat fektettek a máktermesztés felszámolásába.

A kábítószer-kereskedelmet akadályozó intézkedés várhatóan az elszegényedett földbirtokosokra és napszámosokra lesz a legkárosabb, mivel rengeteg földművelőnek a máktermelés jelenti az egyetlen megélhetési forrást. A tálibok hatalomátvétele óta az afgán gazdaság a korábbinál is nehezebb helyzetbe került, részben azért is, mert a külföldi segélyezők megvonták az országtól a támogatásokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.