Kórházszövetség: Alig van pénz gyógyszerre a kórházakban, kiégtek a dolgozók, kevés az orvos

Egészségügy
2022 június 02., 10:12
comments 13

Új problémákat hozott felszínre a járvány az egészségügyben, írja közleményében a Magyar Kórházszövetség, amely Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját választotta elnökévé a csütörtöki tisztújító közgyűlésen.

A szervezet szerint a betegek visszatérő panaszai közt szerepel, hogy „nehezen tájékozódnak a rendszerben, sokat kell várni a vizsgálatokra és a műtétekre, az őket ellátó kevés ápoló elkeseredett”.

Azt írják, „az egészségügyben dolgozók az elmúlt két és fél év gyors alkalmazkodást és önfeláldozást igénylő munkájában elfáradtak, sokan kiégtek. A hátrányos helyzetű térségekben az alapellátás meggyengült, és a kórházakban is kevés az orvos. A kemény, nyílt piaci versenyben az intézmények nem képesek megtartani gazdasági és műszaki dolgozóikat sem”.

photo_camera Lélegeztetett beteget lát el egy védőfelszerelést viselő ápoló a fővárosi Szent László Kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. december 13-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Bár a hálapénz megszüntetése átláthatóbbá és etikusabbá tette a kórházi viszonyokat, a Kórházszövetség szerint most nem díjazzák a több és jobb munkát, sem az intézmények, sem az orvosok szintjén. Ezt a legális anyagi érdekeltségi rendszer kidolgozásának hiányára és a rögzített összegű, teljesítményt és minőséget nem értékelő intézményi finanszírozásra vezetik vissza.„A súlyos betegeket ellátó kórházak pénze az infláció- és árfolyamkövetés hiányában kevés a gyógyszerekre, műszerekre, kötszerekre és a rezsire. Az egészségügy irányítása az elmúlt években több minisztériumból történt, és a kórházak vezetési szerkezetének átalakítása is megkezdődött, ezért bizonytalanok lettek az igazodási pontok”- írják. A közlemény végén a Kórházszövetség felajánlja, hogy szívesen megosztja tapasztalatait az átalakítási és fejlesztési elképzelésekről, az irányítási rendszerről, az egészségpolitikai tervekről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.